Slovak Telecom dostal pokutu 80 milionů

eko, ČTK
20. 12. 2005 14:53
Bratislava - Společnost podle Slovenského antimonopolní úřadu (PMÚ) zneužila dominantního postavení tím, že stanovila nepřiměřené ceny při výběrovém řízení na pronájem svých okruhů na vybudování datové virtuální privátní sítě (VPS) pro komunikační systém jedné z bank.

Proti cenovým podmínkám soutěže ze srpna 2004 si na úřadu stěžoval mobilní operátor Orange Slovensko. Úřad zahájil správní řízení s Telecomem 10. října, pokutu udělil 14. prosince. Reakci Slovak Telecomu ČTK zjišťuje.

PŘEČTĚTE SI: Český Telecom dostal rekordní pokutu

ST, jehož většinovým vlastníkem je Deutsche Telekom, podle úřadu působil jednak jako vlastník a pronajímatel vedení a zároveň jako poskytovatel služeb VPS koncovým uživatelům. Taková "vertikálně integrovaná společnost" může uměle stlačit marži tak, že konkurence nemá šanci předložit nabídku, která by se jí vyplatila, uvedl PMÚ.

V tomto případě byl rozdíl mezi maloobchodní cenou pro klienta a velkoobchodní cenou za pronájem okruhů pro konkurenci tak nízký, že celkové náklady konkurence by převýšily cenu za poskytované služby.

VPS je uzavřená počítačová síť vytvořená pomocí různých šifrovacích zařízení, zejména na internetu. Síť umožňuje bezpečný zakódovaný přenos údajů mezi privátními sítěmi přes veřejnou síť. To se využívá například pro propojení poboček bank a pojišťoven, které mohou komunikovat s centrálou i mezi sebou navzájem. K vytvoření sítě je potřebný přístupový okruh do veřejné telekomunikační sítě, kterou pronajímá Telecom.

PMÚ nebo Telekomunikační úřad obvinily Slovak Telecom za zneužívání dominance na trhu vícekrát. Proti pokutám se společnost zpravidla odvolávala. Nejvyšší soud nedávno znovu potvrdil, že Telecom musí zaplatit pokutu 20 milionů Sk za zneužití svého dominantního postavení při poskytování služeb rychlého připojení na internet ADSL v roce 2002.

 

Právě se děje

Další zprávy