Skokové zdražování plynu podle analytiků nehrozí

ČTK ČTK
10. 8. 2023 12:54
Skokové zdražování plynu podle analytiků nehrozí

Skokové zdražování plynu v Evropě podle analytiků nehrozí, situaci na trhu považují za stabilní. Současný růst velkoobchodních cen je podle nich důsledkem obav ze stávek v Austrálii, nemělo by však jít o dlouhodobý stav. V cenách pro odběratele by se současný vývoj zatím projevit výrazněji neměl. Analytici  upozorňují, že plynu je v současné době v Evropě dostatek.

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh ve středu výrazně vzrostla a překročila 40 eur (zhruba 970 korun) za megawatthodinu.

Hlavním impulzem pro současné zdražování plynu byla podle analytika XTB Jiřího Tylečka hrozba stávky zaměstnanců dvou největších australských těžařů. "Zároveň trh se nacházel ve specifické obchodní situaci, kdy výrazně převažovaly sázky na pokles ceny, a obchodníci reagovali na nové zprávy uzavíráním spekulativních obchodů na pokles nákupem suroviny," uvedl Tyleček. Zdůraznil, že podobné pohyby v cenách plynu ovšem nejsou výjimečné.

I přes aktuální výkyv je však situace na trhu s plynem podle analytiků relativně stabilní. "Ceny zemního plynu na trhu by měly být v případě mírné zimy výrazně pod úrovní z minulého roku. Plynu by měl být na trhu dostatek, aktuální naplněnost zásobníků v Česku dosahuje úrovně 92 procent, v rámci Evropské unie pak kolem 87 procent. Taková úroveň zásob by měla zabránit nějakému výraznějšímu skoku v cenách plynu," podotkl analytik Purple Trading Petr Lajsek.

 

Právě se děje

Další zprávy