Simpsonovi v jedné rodině s Avengery. Akcionáři Disney schválili koupi 21st Century Fox

Přemysl Danda
27. 7. 2018 16:15
Akcionáři Disney rozhodli, že za 71 miliard koupí 21st Century Fox. Transakci povolil antimonopolní úřad, jedná se o jednu z největších mediálních akvizic.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Walt Disney Company

New York - Akcionáři zábavního gigantu Disney schválili převzetí mediální společnosti 21st Century Fox za více než 71 miliard dolarů. Uskuteční se tak jedna z největších akvizic v mediálním prostředí v historii. Disney získá seriály jako Simpsonovi či Homeland.

V červnu transakci povolil i americký antimonopolní úřad. Podmínkou ovšem je, že Disney se musí zbavit 22 lokálních sportovních kanálů.

V mediálním přetahování tak Disney porazil svého velkého konkurenta Comcast, který se o koupi Foxu také zajímal, ale minulý týden od tohoto plánu ustoupil. Comcast byl za Fox ochoten nabídnout "jen" 65 miliard dolarů, tím ovšem donutil Disney zvýšit svoji původní nabídku o téměř dvacet miliard dolarů. Už nyní přitom vlastní studia jako Marvel, Lucasfilm nebo Pixar.

Hlavním důvodem k mediální přetahované je především neustále rostoucí fenomén internetových televizí, zejména Netflixu, Amazonu a Hulu. Ty se staly tak populární, že Američané opouštějí předplatné kabelových televizí a masově přecházejí k těm internetovým.

Zisk Foxu poskytne společnosti Disney kultovní zábavu od Simpsonů až po X-meny. Pro Disney je navíc velmi důležitý i podíl Foxu právě v internetové televizi Hulu, po spojení se tak Disney stane většinovým vlastníkem jednoho z mála skutečných konkurentů Netflixu.

 

Právě se děje

Další zprávy