Netflix se stal největší zábavní firmou, porazil Disney

ČTK ČTK
24. 5. 2018 21:12
Akcie Netflixu od počátku letošního roku stouply o 82 procent.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

San Francisco - Tržní hodnota Netflixu ve čtvrtek stoupla na rekordních 153 miliard dolarů (3,4 biliony Kč). Netflix tak poprvé překonal mediální gigant Walt Disney Co. a stal se největší zábavní společností na světě. Růst hodnoty Netflixu přichází v době masivního přesunu diváků z kin a od kabelové televize k internetu, uvedla agentura Reuters.

Díky řadě originálních programů se firmě podařilo přilákat miliony nových zákazníků. Mnoho z nich se poté vzdalo kabelové televize. Akcie Netflixu od počátku letošního roku stouply o 82 procent.

Netflix vstoupil na burzu v roce 2002. Tehdy firma zasílala poštou filmy na DVD. Akcie firmy od té doby vzrostly o 33.000 procent a Netflix se stal pro investory na Wall Street titulem, který musí mít, spolu s akciemi firem Apple, Amazon.com, Alphabet a Facebook.

Naopak akcie Disney za poslední rok klesly o pět procent. Firma se stejně jako další kdysi vedoucí představitelé zábavního průmyslu urputně snaží přizpůsobit přesunu diváku k internetu. Disney spouští vlastní streamovací službu pro rodiny a uvedl, že od příštího roku přestane dodávat nové filmy Netflixu. Tržní hodnota Disney dnes činí 152 miliard USD.

Na počátku tohoto měsíce Netflix tržní kapitalizací překonal největšího amerického kabelového operátora Comcast, který vlastní NBC a Universal Pictures. Tržní hodnota Comcastu je nyní 145 miliard USD, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy