Šest miliard do začátku. Babiš nastínil počáteční vklad bank do rozvojového fondu

ČTK ČTK
Aktualizováno 20. 5. 2019 12:23
Do Národního rozvojového fondu, kam by měly podle návrhu premiéra Andreje Babiše (ANO) přispívat banky, by příští rok při jeho vzniku mohly banky odvést asi šest miliard korun. Vznik fondu a případné příspěvky by nyní měla projednat pracovní skupina. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Dodal, že na vzniku pracovní skupiny se dnes dohodl na setkání se zástupci bank.
Premiér Andrej Babiš, ilustrační foto.
Premiér Andrej Babiš, ilustrační foto. | Foto: Economia

"Založíme pracovní skupinu, kde by se řešily detaily, že kdyby byl založen, že by počáteční vklad byl kolem šesti miliard korun," uvedl dnes Babiš. Dodal, že by šlo o peníze, které by banky poskytly až po odvedení daně a plateb do Fondu pojištění vkladů a do Fondu pro řešení krizí.

Zakladateli fondu by měly být podle Babiše čtyři největší banky, tedy ČSOB, Komerční banka, Česká spořitelna a UniCredit Bank. "A my bychom následně se ten fond snažili propagovat a zvát další. A mohli bychom tím i řešit Národní investiční plán. Je to na počátku," uvedl Babiš.

Česká bankovní asociace plán vlády na vytvoření Národního rozvojového fondu, do kterého by přispívaly banky, přivítala. Vytvoření fondu je z ekonomického a praktického pohledu lepší, než zavedení jakékoliv formy dodatečného sektorového zdanění, protože umožní využít peníze pro dlouhodobý sociální a ekonomický rozvoj, uvedla v pondělí v tiskové zprávě asociace.

Premiér dnes znovu odmítl návrh koaliční ČSSD na zavedení bankovní sektorové daně. Ta by podle něj v důsledku poškodila všechny občany, protože banky by náklady přenesly do ceny svých produktů. Jako příklad uvedl vývoj v Polsku, Maďarsku nebo na Slovensku. ČSSD již dříve naopak vznik fondu odmítla jako nesystémový návrh.

 

Právě se děje

Další zprávy