Minus 20 procent, výrazný pokles cen elektřiny potvrzen

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 12. 2013 14:47
Konečná cena elektřiny pro domácnosti příští rok zlevní v průměru o 10,9 procenta.
Foto: Reuters

Praha - Na podstatně levnější elektřinu se mohou těšit i ty domácnosti, které silovou elektřinu kupují od alternativních dodavatelů. Ti dnes oznámili ceny na příští rok.

Energetická skupina RWE, která je v tuzemsku alternativním dodavatelem elektřiny, od ledna sníží ceny silové elektřiny. Stávající klienti získají podle typu tarifu automaticky slevu až 20 procent. Podíl silové elektřiny na celkové ceně elektřiny je zhruba poloviční.

Také další z větších alternativních dodavatelů energií budou zlevňovat. Centropol Energy sníží v příštím roce ceny silové elektřiny až o 18 procent. Snížení cen se i v tomto případě týká stávajících i nových zákazníků.

Bohemia Energy sníží v roce 2014 ceny silové elektřiny pro domácnosti až o 19 procent. Celková cena by tak mohla proti letošku klesnout zhruba o 12 procent, uvedl. "Je to největší pokles cen, k jakému kdy došlo, a troufám si předpovědět, že ani v budoucnu nebude překonán," míní jednatel Bohemia Energy Jiří Písařík. Ceny se budou lišit v závislosti na tarifu a regionu.

RWE: až -23 %

Cena elektřiny se skládá z ceny za vyrobenou elektřinu, z poplatků za přepravu a distribuci i za související systémové služby. Kromě plateb za vyrobenou nebo též silovou elektřinu podléhají všechny složky rozhodnutí Energetického regulačního úřadu. Ten minulý týden oznámil, že konečná cena elektřiny pro domácnosti příští rok zlevní v průměru o 10,9 procenta.

Největší pokles cen elektřiny pro domácnosti úřad očekává v distribučním pásmu firmy ČEZ, a to o 12 procent. V distribučním území Pražské energetiky (PRE) by měla elektřina zlevnit o 9,5 procenta a „na území“ společnosti E.ON, která působí hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji, by měla elektřina domácnostem zlevnit o 8,8 procenta.

RWE od ledna sníží ceny silové elektřiny pro nové klienty až o 23 procent. "Naši zákazníci se nemusejí obávat negativního vlivu oslabení kurzu koruny na naše ceny, protože jsme nakoupili elektřinu dostatečně dopředu," uvedl obchodní ředitel skupiny RWE Tomáš Varcop.

RWE letos získala každého třetího zákazníka, který si vybíral elektřinu od nových dodavatelů. Do konce roku plánuje překročit hranici 300 tisíc uzavřených smluv s novými zákazníky. "Kolem roku 2020 bychom chtěli mít dvojciferný podíl na trhu, tedy zvýšit počet zákazníků na dvojnásobek až trojnásobek současného stavu," dodal Varcop.

RWE, která je největším tuzemským dodavatelem plynu, od května zlevnila plyn o deset procent. Například zákazník, který vytápí rodinný domek, tak letos ušetří celkově v průměru více než 4000 korun ve srovnání s loňskou topnou sezonou, dodal Chalupský.

Ceny mohou dále klesat

"Centropol Energy bude v příštím roce dodávat svým stávajícím i novým zákazníkům silovou elektřinu levnější o 12 až 18 procent v závislosti na zvoleném tarifu. K největšímu poklesu cen dojde u zákazníků na územích s dominancí PRE, a to až o 18 procent. Naši zákazníci na územích s dominancí ČEZ ušetří v příštím roce až 16 procent z cen silové elektřiny," uvedl obchodní ředitel a člen představenstva Centropol Energy Lukáš Pokrupa.

Například domácnost, která je zákazníkem Centropol Energy na území s dominancí firmy ČEZ, využívající v bytě k vytápění přímotopy, ušetří v příštím roce zhruba 3100 korun. Majitelé rodinného domu na stejném území, kteří jsou také zákazníky Centropol Energy a využívají přímotopy, ušetří v porovnání s letošním rokem téměř 6000 korun.

Ceny elektřiny by podle Pokrupy mohly dál klesnout. "Nedávný krok České národní banky, která svými intervencemi zdražila euro ve vztahu ke koruně, měl vliv na přípravu nových ceníků. Bez tohoto zásahu, který má být podle ČNB dlouhodobý, by mohly být ceny elektřiny v příštím roce pro naše zákazníky ještě příznivější," míní Pokrupa.

Centropol Energy působí na trhu s elektřinou od roku 2007, na trh se zemním plynem vstoupila počátkem roku 2010. Zemní plyn a elektřinu dodává více než 370 tisícům zákazníků. Převážnou část odběratelů, zhruba 80 procent, tvoří domácnosti. Zbylých 20 procent jsou města a obce, organizace státní správy či malé a střední firmy. Vloni firma utržila šest miliard korun. Meziročně tak zvýšila tržby o 29 procent z 4,65 miliardy korun v roce 2011.

Plyn BE nezlevní

Bohemia Energy dodává také zemní plyn, u něj v roce 2014 zachová neregulovanou složku ceny plynu. Celkově však cena mírně poklesne, regulovaná složka ceny plynu pro domácnosti se totiž průměrně sníží o 5,19 procenta.

Bohemia Energy začala domácnostem elektřinu nabízet v roce 2006, zemní plyn o dva roky později. V současné době dodává elektřinu a plyn zhruba 530 tisícům zákazníků. Loni společnost meziročně zvýšila tržby o 38 procent na 8,7 miliardy korun.

Bohemia Energy patří mezi hlavní tuzemské alternativní dodavatele energií. Konkuruje největším hráčům na trhu s energiemi, jako jsou ČEZ, Pražská energetika či RWE Česká republika. Mezi alternativními dodavateli k hlavním konkurentům firmy patří Centropol Energy. Ta dnes oznámila, že sníží v příštím roce ceny silové elektřiny až o 18 procent. Energetická skupina RWE uvedla, že od ledna sníží ceny silové elektřiny až

 

Právě se děje

Další zprávy