Růst maloobchodních tržeb v únoru zpomalil, lidé nechtějí příliš utrácet

5. 4. 2022 9:51
Růst maloobchodních tržeb v únoru zpomalil, lidé nechtějí příliš utrácet

Tržby v maloobchodě v únoru zpomalily meziroční růst na 4,6 procenta z lednových revidovaných 9,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). "Nejvíce vzrostly tržby za oděvy a obuv. Prodejcům potravin se dařilo ve specializovaných prodejnách, naopak nespecializované prodejny s převahou potravin vykázaly meziroční pokles," uvedla ředitelka odboru statistiky obchodu ČSÚ Marie Boušková.

Internetovým obchodům letos proti loňskému únoru naopak klesly tržby o více než deset procent. "I když jsou dnešní čísla velkým zklamáním, přesto je únor posledním měsícem, kdy je na číslech patrný alespoň částečný pozitivní vliv nízké srovnávací základny s loňským rokem. V únoru roku 2021 totiž tržby maloobchodníků klesly meziročně o 5,2 %, ale už v březnu rostly o 9,2 %, takže příští měsíc bude zlomový a bude to mít drtivý dopad na meziroční srovnání útrat Čechů," uvedl Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin.

Podle něj bude důvodem nižšího spotřebitelského apetitu Čechů v nadcházejících měsících obava o budoucí příjmy a všeobecný strach z války na Ukrajině. "Ceny letí nahoru v řadě oblastí a spotřebitelé budou muset přehodnotit své priority v nakupování. Nákup zbytných a luxusních věcí, stejně jako zboží dlouhodobé spotřeby, budou Češi odkládat na lepší časy," dodal Volf.

 

Právě se děje

Další zprávy