Ruská Sberbank končí v Evropě. Zdůvodnila to odlivem hotovosti, o invazi mlčí

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 2. 3. 2022 9:52
Ruská společnost Sberbank odchází z Evropy. Největší ruská banka to odůvodnila velkým odlivem hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku. Invazi Ruska na Ukrajinu ve vyjádření nezmínila. Rozhodnutí se netýká jejího provozu ve Švýcarsku. Sberbank působí také v Česku.
Logo společnosti Sberbank
Logo společnosti Sberbank | Foto: Reuters

Banka uvedla, že už není schopna zajistit likviditu evropských dceřiných společností. Úroveň jejího kapitálu a kvalita aktiv ale stačí k tomu, aby mohla vyplatit peníze všem vkladatelům.

"V současné situaci se Sberbank rozhodla opustit evropský trh," uvedla společnost v prohlášení. "Dceřiné banky skupiny čelily abnormálnímu odlivu hotovosti a ohrožení bezpečnosti svých zaměstnanců a poboček," dodala.

Bezprecedentní kroky západních zemí, které mají izolovat ruskou ekonomiku a finanční systém kvůli invazi Ruska na Ukrajinu, zahrnují i sankce vůči ruské centrální bance a vyloučení některých bank z globálního platebního systému SWIFT. Tento postih dopadl na finanční ústavy VTB, Rossiya, Otkritie, Novikombank, Promsvjazbank, Sovkombank a VEB.RF. Sberbank mezi nimi není.

Evropská centrální banka počátkem týdne varovala, že Sberbank Europe hrozí krach kvůli hromadnému vybírání vkladů, které vyvolala invaze, a nařídila uzavření evropské divize. Veškeré obchodní aktivity společnosti Sberbank Europe zakázal na pokyn Evropské centrální banky v úterý rakouský finanční regulátor. Maďarská centrální banka se rozhodla odebrat licenci místní dceřiné společnosti Sberbank.

Společnost působí i v Česku jako Sberbank CZ. Také Česká národní banka (ČNB) v pondělí zahájila kroky k odnětí její bankovní licence. Důvodem je zhoršení situace banky v souvislosti s odlivem vkladů po napadení Ukrajiny Ruskem. V návaznosti na to ČNB vydala předběžné opatření, kterým jí zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů.

Ve čtvrtek a v pátek se před některými pobočkami banky v Česku tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit služby nebo žádali informace o jejím fungování. Banka následně v pátek odpoledne pobočky uzavřela, u některých sledovali situaci na žádost personálu policisté a strážníci. Zároveň některé tuzemské firmy kvůli invazi na Ukrajinu vyhlásily bojkot služeb banky.

Sberbank, která dále působí také v Chorvatsku nebo Německu, v úterý taktéž zveřejnila své hospodářské výsledky. Za loňský rok zvýšila čistý zisk o 64 procent na rekordních 1,25 bilionu rublů (264,5 miliardy koruny).

Při oznamování výsledků uvedla, že kvůli západním sankcím ztratila v letošním první čtvrtletí kontrolu nad svou evropskou divizí a některé dceřiné společnosti v Evropě s celkovými aktivy 7,3 miliardy eur (186,2 miliardy koruny) hodlá prodat, aby se mohla zaměřit na jiné trhy.

 

Právě se děje

Další zprávy