Ruská Sebranka. Aktivisté vylepili do výloh Sberbank v Brně hanlivé nápisy

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 2. 3. 2022 7:00
Lidé procházející v úterý ráno kolem pobočky Sberbank v Panské ulici v centru Brna už druhý den viděli na výlohách velké nápisy Sebranka. Jsou zpracované v grafickém stylu a charakteristické barevnosti finančního ústavu, který je momentálně uzavřený. Pozměněné logo v minulosti vytvořil brněnský streetartový umělec Timo.

Sberbank CZ sice působí v Česku, její majetkové zázemí je však v Rusku. Po vpádu ruské armády na Ukrajinu se banka dostala do potíží.

Klienti začali své peníze vybírat a účty rušit. Tvořily se fronty, banka pak v pátek odpoledne své pobočky uzavřela, zastavila internetové bankovnictví a omezila karetní transakce.

Česká národní banka zahájila kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ. Pobočky zůstávají uzavřené, stejně jako ta brněnská, kam přesto i dnes přicházeli lidé, ale marně berou za kliku.

K vylepení nápisu Sebranka do výloh se přihlásily kolektivy NeBoj, Food Not Bombs a Anarchistická federace. Sberbank CZ se podle nich snažila předstírat, že s ruskou Sberbank nemá nic společného. "Spousta lidí však těmto průhledným výmluvám neuvěřila," stojí na Facebooku Food Not Bombs Brno.

Banka se kvůli ruské invazi na Ukrajinu dostala do potíží i v dalších evropských zemích. Například také Maďarská centrální banka se rozhodla místní dceřiné společnosti Sberbank licenci. Krok odůvodnila insolvencí mateřské Sberbank Europe.

Dále rakouský finanční regulátor FMA v úterý oznámil, že společnosti Sberbank Europe zakázal veškeré obchodní aktivity, a to s okamžitou platností. Učinil tak na příkaz Evropské centrální banky (ECB), napsala agentura Reuters. Dohled nad bankou přebere externí auditor. 

Opatření ECB vysvětluje závažnými finančními problémy, do kterých se banka dostala v souvislosti s agresí proti Ukrajině a sankcemi proti Rusku.  Pozastavení aktivit spustí garanční systém, který pojišťuje vklady do 100 tisíc eur (2,5 milionu korun). Ty by měly být vyplaceny do deseti pracovních dnů.

Dceřiné společnosti Sberbank Europe v Česku, Srbsku a Bosně nespadají pod jurisdikci ECB.

 

Právě se děje

Další zprávy