ŘSD má za nezákonné rozdělení zakázky zaplatit 200 tisíc Kč

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 7. 2014 11:25
Podle antimonopolního úřadu mělo Ředitelství silnic a dálnic sloučit zakázky, které stály více než deset milionů bez DPH, do jedné a oslovit více dodavatelů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Brno - Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 200 tisíc korun za to, že nezákonně rozdělilo zakázku na opravu dvou mostů ve Štítech na Šumpersku.

Podle webových stránek úřadu je pokuta pravomocná. ŘSD se k ní zatím nevyjádřilo.

Obě zakázky jsou z roku 2011, jejich vypsání dělilo několik měsíců. ŘSD vždy oslovilo tři firmy a v obou případech vybralo brněnskou společnost Firesta-Fišer, rekonstrukce, stavby. Cena obou zakázek v součtu překročila deset milionů korun bez DPH.

Podle antimonopolního úřadu mělo ŘSD obě zakázky sloučit do jedné a oslovit více dodavatelů. ÚOHS uvedl, že oba mosty spolu sousedí a ŘSD o jejich špatném stavu vědělo několik let, než se v roce 2011 rozhodlo je opravit.

ŘSD se naopak bránilo tím, že mosty spolu funkčně údajně vůbec nesouvisí a nesouvisí spolu ani technologicky a časově se jejich opravy protínají pouze náhodou.

Antimonopolní úřad ale tuto argumentaci odmítl. Pokutu státnímu podniku potvrdil aktuálně předseda ÚOHS Petr Rafaj. Při stanovení výše sankce ÚOHS přihlédl jako k polehčující okolnosti k tomu, že ŘSD oslovilo alespoň tři firmy. "Nelze hovořit o tom, že by došlo k úplné eliminaci soutěžního prostředí," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Pokutu 100 tisíc korun dostalo ŘSD i za tendry na opravy mostů ve Vlkoši. Také v tomto případě podnik podle ÚOHS nezákonně dělil zakázky. Pokuta je pravomocná, její výši v červnu potvrdil předseda ÚOHS. ŘSD se může ještě bránit podáním žaloby ke Krajskému soudu v Brně.

 

Právě se děje

Další zprávy