Rozhodl jsem se okamžitě. Miliardář Tykač finančně podpoří Institut Václava Klause

ČTK ČTK
před 2 hodinami
Miliardář Pavel Tykač bude finančně podporovat Institut Václava Klause (IVK). Rozhodl se tak poté, co se dozvěděl, že své mnohaleté sponzorství institutu ukončila skupina PPF. Tykač, který podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, to oznámil na serveru spolku PavelTykac.com. Institut Václava Klause vznikl v roce 2012 ještě v době, kdy byl Klaus prezidentem.
Český podnikatel a investor Pavel Tykač na snímku z ledna 2022.
Český podnikatel a investor Pavel Tykač na snímku z ledna 2022. | Foto: Lukáš Bíba

"Když jsem se před pár dny dozvěděl, že PPF ukončila své mnohaleté sponzorství Institutu Václava Klause, a byl jsem osloven s žádostí o podporu, rozhodl jsem se okamžitě. Budu finančně podporovat IVK," napsal Tykač.

Institut Václava Klause uvádí, že se zabývá "rozvíjením politického a ideového odkazu Václava Klause", zkoumáním nejnovějších dějin a aktuálními politickými, ekonomickými a společenskými problémy. Podle Tykače jsou diskuse, které vede institut, otevřené a racionální. "Nemusíte s názory a závěry Václava Klause vždy souhlasit, ale nemůžete popřít, že diskutovat s ním je podnětné a že jeho texty a vystoupení nabízejí pečlivě vyargumentované postoje," uvedl.

Tykač míní, že lidé z institutu reprezentují svým hlasem důležitý názorový proud v mnoha soudobých debatách, ať již jde o klimatickou agendu, konsolidaci veřejných financí či Evropskou unii.

Šedesátiletý Tykač patří k nejbohatším Čechům, ovládá zejména druhého největšího výrobce elektřiny v ČR Sev.en Energy. Do skupiny patří severočeské hnědouhelné doly Vršany a ČSA, elektrárny Chvaletice a Počerady a teplárny ve Zlíně a v Kladně. Patří mu menší podíly v dalších firmách, na přelomu roku se stal majitelem fotbalové Slavie.

Nedávno se Tykač začal výrazněji angažovat ve vzdělávání. Nadace C-EDUCA, kterou založil spolu s majoritním akcionářem zbrojovky Colt CZ Group René Holečkem, loni v listopadu podepsala smlouvu o dlouhodobé spolupráci se soukromou vysokou školou CEVRO.

 

Právě se děje

Další zprávy