Rodina Walachových prodává zbytek Walmarku, koupí ho investiční fond

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 15. 10. 2015 14:30
Výhradním majitelem třinecké společnosti Walmark se stává fond Mid Europa Partners, kterému dosud patřil poloviční podíl. Zbývající akcie odkoupil od zakladatelů firmy - rodiny Walachových. Firma je nejvýznamnějším dodavatelem potravinových doplňků ve střední a východní Evropě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Třinec - Jediným vlastníkem třinecké společnosti Walmark, jež vyrábí potravinové doplňky a vitaminy, se stal fond Mid Europa Partners. Dosud mu patřil poloviční podíl. Zbývající akcie odkoupil od zakladatelů firmy, rodiny Walachových. O podpisu smlouvy dnes informoval mluvčí Walmarku Petr Šopík. Obchod ještě musí schválit úřady pro ochranu hospodářské soutěže.

Walmark se zabývá výrobou a distribucí vitaminů, minerálů a doplňků stravy. Postavení jedničky si udržuje v ČR, na Slovensku, v Rumunsku, Bulharsku a Maďarsku, mezi třemi nejsilnějšími je v Polsku a pobaltských zemích. Walmark exportuje svoje produkty i do dalších 54 zemí po celém světě. Produktové portfolio zahrnuje například Proenzi, Idelyn, Urinal, Spektrum nebo Marťánky. Celkem společnost zaměstnává téměř 700 lidí.

"Společnými silami jsme provedli transformaci Walmarku z nejvýznamnějšího dodavatele potravinových doplňků ve střední a východní Evropě na přední společnost zaměřenou na oblast consumer healthcare v regionu s širokým portfoliem inovativních produktů," uvedla Michelle Capiod, která je v Mid Europa zodpovědná za investici do Walmarku. Fond podle ní bude dál podporovat vedení společnosti v uskutečňování úspěšné strategie.

"Jsme založením podnikatelé a jako takoví jsme vždy vítali nové výzvy a příležitosti. Po pětadvaceti letech budování Walmarku jsme se rozhodli zúročit nabyté zkušenosti v nových investičních projektech. Kromě toho se chceme aktivně zapojovat do společensky prospěšných a charitativních projektů," uvedl jménem zakladatelů firmy Adam Walach.

Generální ředitel Walmarku Jorge C. Manuel prohlásil, že změna ve vlastnické struktuře neznamená posun v dosavadní strategii firmy. "Naším cílem jsou inovace vycházející z podnětů spotřebitelů," dodal.

Letos Walmark koupil majoritní podíl ve společnosti Valosun, která je v ČR jedničkou na trhu probiotik. Loni firma koupila od polské společnosti Novascon Pharmaceuticals řadu jejích přípravků Sinulan proti nachlazení a dýchacím potížím.

Mid Europa Partners je největší investor v oblasti soukromého kapitálu (private equity) zaměřený na region střední Evropy a Turecko. Své činnosti řídí z Londýna, Budapešti, Varšavy a Istanbulu. V uvedeném regionu investuje od roku 1999 a spravuje fondy v hodnotě aktiv přibližně 4,2 miliardy eur (přes 113 miliard korun).

 

Právě se děje

Další zprávy