Walmark vede trh doplňků stravy ve střední Evropě

čtk, sti
18. 6. 2007 14:00
Česko vyrábí nejvíce doplňků stravy ve střední Evropě
Foto: Jaroslav Jiřička

Třinec - Třinecká farmaceutická firma WALMARK se stala největším výrobcem doplňků stravy a léků ve střední a
východní Evropě. Vyplývá to ze srovnání tržeb s konkurencí, řekl dnes ČTK generální ředitel Walmarku Tomáš Macura. Cíl stát se lídrem na středoevropském trhu doplňků stravy si firma dala v roce 2001. Za poslední hospodářský rok, který skupina uzavřela na konci května, zvýšila předběžně meziročně tržby o 15 procent na 2,55 miliardy korun.

"V regionu vymezeném devíti státy střední a východní Evropy, ve kterých máme vlastní pobočky, vede Walmark před dánskou firmou Pharma Nord, jejíž obrat však nedosahuje ani jedné třetiny obratu, který na těchto trzích realizujeme my," prohlásil Macura.

V zemích visegrádské čtyřky (Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Polsko) pak Walmark loni utržil 1,447 miliardy korun, což je téměř o miliardu více, než podle Macury dosáhla nejbližší konkurence, polský Aflofarm.

Firma                                         Sídlo Obrat v milionech Kč
Walmark Česko 1 447
Aflofarm Polsko 467
Pharma Nord Dánsko 398
Green Swan Česko 369
Natur Produkt Německo 364

Walmark působí prostřednictvím svých zahraničních poboček na Slovensku,Polsku, Rumunsku, Bulharsku, Maďarsku, Ukrajině, Litvě a Lotyšsku. Walmark minulý měsíc otevřel v Třinci nové pracoviště na vývoj tablet a testování alternativních dodavatelů surovin pro současné produkty. Jde o investici za zhruba tři desítky milionů korun, od které si firma slibuje zrychlení procesu vývoje nových produktů a posílení konkurenční výhody na trhu.

Společnost Walmark byla založena v roce 1990. Firmu vlastní devět akcionářů z řad tuzemských fyzických osob. Skupina Walmark zaměstnává zhruba 680 lidí, z toho 390 v třineckém výrobním závodě.

 

 

Právě se děje

Další zprávy