Řezník z Opavska hodlá skončit. Nezvládá platit za nařízené rychlé kontroly masa

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 22. 5. 2019 15:28
Majitel řeznictví z Ludgeřovic na Opavsku Vlastimil Šajtar kvůli kauze polského drůbežího masa se salmonelou možná ukončí své podnikání. Má totiž problémy se zajištěním potřebných veterinárních rozborů. Zvažuje proto i právní kroky. Ve středu to řekl sám Šajtar.
Foto: hobbymanie.tv

"Nechápu, proč musíme provádět povinně veterinární rozbory dovezeného masa, když mám potvrzení z polské akreditované laboratoře, že maso je v pořádku," řekl podnikatel. V jeho prodejně před časem skončilo 255 kilogramů polského drůbežího, u kterého veterináři odhalili salmonelu. "Okamžitě jsem dostal zákaz dovozu drůbežího masa z Polska," řekl Šajtar.

Aby mohl maso prodávat, musel by nechat každé laboratorně vyšetřit. Rychlejší verze testů trvá jeden den, je podle něj ale příliš drahá. Levnější trvá tři dny a maso je pak už neprodejné.

"Příjemci zásilek, u nichž byly salmonely vyšetřením prokázány, musí po dobu platnosti MVO u všech dalších zásilek drůbeže ze stejné země, odkud pocházela zdravotně závadná zásilka, doložit jejich vyšetření na přítomnost salmonel," vysvětluje stanovisko Státní veterinární správa její mluvčí Petr Vorlíček.

Podle něj smí prodejce uvolnit maso na trh až po obdržení vyhovujícího výsledku z akreditované laboratoře. "Z našeho pohledu je zásadní, aby se jednalo o akreditovanou laboratoř. Není podmínkou, že musí jít o laboratoř se sídlem na území ČR," dodává Vorlíček.

"Je nemožné dovážet maso a nechat ho pokaždé vyšetřit. Zvažuji proto, že ukončím podnikání. Je to otázka měsíců. Především proto, že mám dvouměsíční výpovědní lhůtu u pronajatých prostor," doplnil podnikatel a nechápe, proč je v celé kauze trestán právě on, poslední článek celého řetězu.

"Mám potvrzení z polské akreditované laboratoře, že maso bylo před transportem v pořádku. Podle českých veterinářů bylo infikované salmonelou. Nevidím jiné východisko, než že se to stalo během transportu," dodal Šajtar.

Polsko v hledáčku veterinářů

V dubnu zjistili veterináři v 11 dodávkách kuřecího z Polska kontaminaci salmonelou, proto nyní musí dovozci maso nechat před uvedením na trh zkontrolovat. "Je to proto, že je pro nás náročné dosledovat, kam maso šlo, a většinou se sní. Nicméně u drůbeže je nutné do jisté míry se salmonelou počítat vzhledem k prostředí, v jakém se kuřata chovají," uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Podle něj je důležité, aby se dovozci obrátili na trhy, kde problém se zdravotně závadným masem není. "Vepřové a drůbeží se bude vozit vždy, protože soběstační nejsme," uvedl Semerád. V hovězím sice Česko soběstačné je, ale jelikož část míří na vývoz, je potřeba i dovážet.

Veterináři se zaměřili v posledních měsících hlavně na kontroly masa z Polska. Čísla dovozu proto rychle klesla. Dovoz hovězího masa z Polska do Česka se meziročně propadl za únor, březen a duben z 3492 tun na necelé 2000.

Zda se postupně dovoz z Polska vrátí na původní hodnoty, je podle Semeráda těžko odhadovat. Sami Poláci se však podle něj snaží situaci řešit a s českými veterináři si vyměňují informace i nad rámec zákonných povinností.

Podle Semeráda sice na polských jatkách nedělali kontroly soukromí veterináři, ale mohli je dělat zaměstnanci certifikované agentury. "Nyní mají Poláci snahu, aby všichni kontroloři na jatkách byli zaměstnanci státu, jako je tomu u nás. Soukromé agentuře jde logicky o zisk," uvedl Semerád.

 

Právě se děje

Další zprávy