První tištěný dům je hotov, kotví v Praze. Stál desítky milionů, je nabitý designem

První tištěný dům je hotov, kotví v Praze. Stál desítky milionů, je nabitý designem
Prototyp vyrobili v Českých Budějovicích. Hrubou stavbu dokončila obří 3D tiskárna za 48 hodin, další zhruba dva měsíce trvaly práce na vybavení interiéru.
Náklady na vystavený prototyp byly obrovské, pohybují se v řádu desítek milionů korun.
"Je to přece jenom první dům svého druhu u nás. Do ceny je potřeba započítat náklady na výzkum a vývoj, a navíc je vybaven opravdu luxusními výrobky od renomovaných firem," říká architektka Kateřina Nováková z Fakulty architektury ČVUT, která s autorem projektu sochařem Michalem Trpákem spolupracovala. S financováním nákladného projektu pomohla Stavební spořitelna České spořitelny Buřinka.
Mezi nejdražší "kousky" patří například police z fosilního dřeva za pět milionů korun. "I když to tak možná nevypadá, je to prehistorická věc. Velmi drahá byla také okna a dveře, mají atypický tvar," říká architektka.
Foto: Kateřina Hovorková
Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
18. 8. 2020 17:03
První tištěný dům z betonu v Česku zakotvil u Střeleckého ostrova v Praze. Veřejnost si ho bude moci prohlédnout do konce srpna. Podle autorů prototypu by mohla sériová výroba 3D tištěných domů začít u nás do tří až pěti let. Jejich cena by se měla pohybovat od tří do pěti milionů korun.
 

Právě se děje

Další zprávy