Provoz telefonních budek bude další tři roky dotovat stát

ČTK ČTK
17. 7. 2014 11:35
Počet telefonních automatů v České republice klesl na polovinu oproti roku 2000 a nadále jich má ubývat.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Stát bude další tři roky dotovat provoz části telefonních budek. Rozhodl o tom Český telekomunikační úřad. Počet veřejných telefonních automatů se bude mírně snižovat. Úřad to oznámil v měsíční monitorovací zprávě.

"Český telekomunikační úřad dospěl k názoru, že i nadále trvají důvody pro služby veřejných telefonních automatů nebo jiných obdobných technických prostředků. Hodlá tuto dílčí službu dále uložit, a to na dobu tří let od 1. ledna 2015," uvedl mluvčí úřadu Martin Drtina.

V současnosti musí poskytovatel univerzální služby, kterým je O2, provozovat nejméně 5487 telefonních budek. Automat musí být ve všech obcích do 2000 obyvatel a do 5000 obyvatel v případě, že v lokalitě není dostatečně silný mobilní signál. Smlouva s O2 končí na konci letošního roku.

V roce 2016 by měl být veřejný telefonní automat povinný v obci do 1500 obyvatel a o rok později v obci s méně než 1000 obyvateli.

V minulosti zájem o provozování budek projevila jen O2. Vedle univerzální služby provozuje komerčně dalších zhruba 9000 budek. Celkový počet telefonních automatů se tak proti roku 2000 snížil na polovinu.

 

Právě se děje

Další zprávy