Příběhy českých Detroitů. Tak vypadá boj s obřími dluhy

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
12. 8. 2013 5:30
Prameny, Bublava, Rybnice nebo Měňany. Tyto obce mají nejblíž k bankrotu.
Ilustrační foto z Detroitu.
Ilustrační foto z Detroitu. | Foto: Reuters

Praha  - Kdysi jedno z největších měst v USA, centrum automobilového průmyslu. Sázka na jedno odvětví a narůstající dluhy donutily Detroit vyhlásit bankrot. Vezmou si z něj poučení česká města a obce, jejichž dluhy rok od roku narůstají?

Analýza poradenské společnosti Bisnode ukazuje, že ke konci roku 2012 vykazovalo rizikové hospodaření vlivem dluhů 77 obcí České republiky, což je zhruba 1,2 procenta z celkových 6246. Oproti roku 2011 se počet obcí inklinujících k bankrotu sice mírně snížil, nicméně přesto byl na druhé nejvyšší úrovni za uplynulých dvanáct let.

Podle údajů společnosti Czech Credit Bureau měla ke konci loňského roku dluhy více než polovina všech obcí České republiky. Nepočítáme-li Prahu, zvýšil se celkový dluh tuzemských měst a obcí během roku 2012 o tři miliardy na 58,2 miliardy korun.

„Na růst dluhu obcí má vliv poměrně vysoký podíl kapitálových výdajů, nesrovnatelně vyšší než v případě státního rozpočtu nebo rozpočtů krajů. Kapitálové výdaje obce, kromě dotací a úspor z minulých let, financují půjčkou. Nezanedbatelnou roli hrají i dotace z evropských fondů, i na tyto výdaje si obce před přidělením dotace berou půjčku," říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

I v následujících letech se dá očekávat, že celkový dluh obcí poroste, i když vcelku pomalu. "Jeho výše se bude odvíjet od vývoje jejich celkových příjmů, a v tom investičních dotací, včetně dotací z evropských fondů," předpokládá Kameníčková.

Ministerstvo financí pro ty nejzadluženější chystá systémové řešení v podobě novely insolvenčního zákona, která obcím umožní vyhlásit bankrot. Řada z nich ale této možnosti i přes značné dluhy využít nehodlá.

Nejblíže bankrotu podle žebříčku Bisnode stály ke konci loňského roku čtyři české obce. Online deník Aktuálně.cz se podíval, jak se jim dluhy daří splácet a na jejich naději dostat se ze seznamu nejrizikověji hospodařících obcí.

Prameny

Nejvíce zadluženou tuzemskou obcí zůstávají Prameny na Chebsku. Na pokraj bankrotu je přivedl nevydařený projekt stáčírny minerálních vod. Přes prodej veškerého obecního majetku včetně radnice dluží obec věřitelům stále zhruba 100 milionů korun.

Podle starostky Pramenů Michaly Málkové v současné době finišují dohody mezi obcí a věřiteli o prominutí úroků a dalších poplatků, spojených s dlouhodobým nesplácením závazků. „Celkový dluh by tak za těchto podmínek činil 33,5 milionu korun," upřesňuje Málková.

Obec již o půjčku v této výši požádala ministerstvo financí. „Na rozhodnutí o půjčce zatím čekáme. Těžko říci, jak to dopadne. Vláda má v současné době jiné starosti," obává se Málková. Půjčka od státu je jedinou možností obce, jak umořit dluhy.

"Podmínkou návratné finanční výpomoci je dohoda obce se všemi věřiteli," připomíná mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek.

Obec Prameny bohužel nemůže spoléhat na případnou možnost vyhlášení bankrotu. Nevlastní totiž již žádné majetky, které by mohla rozprodat. Podle Málkové se tak zatím vůbec nedá odhadnout, kdy by se mohlo obci podařit dostat se z dluhů úplně.

Bublava

O něco lépe je na tom další z nejvíce zadlužených obcí, Bublava na Sokolovsku. Kvůli nedostavěnému akvaparku, který měl do obecního rozpočtu přinášet peníze, vznikl dluh ve výši 31 milionů korun.

„Nuceným rozprodejem majetku se nám zatím podařilo získat 12 milionů korun. Náš současný dluh se tak pohybuje okolo 19 milionů korun," říká starosta Bublavy Igor Jirsík.

Obec v současné době nemá žádné prostředky na rozvoj. „Nikdo nám nedá dotace. Maximálně se můžeme ucházet o nějaké peníze z regionálních programů," stěžuje si Jirsík.

Spásu Bublava nevidí ani v případě, že by tuzemská legislativa umožnila obcím vyhlásit bankrot. „Zatím tato možnost není uzákoněna a navíc by nám to stejně nepomohlo," dodává.

Obci tak nezbývá nic jiného, než nadále rozprodávat majetek a postupně dluhy splácet. „Jak dlouho to ale bude trvat, to nikdo neví. Dvacet, padesát let…opravdu nevím," říká starosta zoufale.

Rybnice

Další z obcí, která patří mezi čtyři nejrizikověji hospodařící, si z dluhů překvapivě nic nedělá.

„Do žebříčku jsme se dostali proto, že jsme si vzali úvěr 20 milionů na obecní domy," vysvětluje starosta obce Rybnice na Plzeňsku František Burda. Podle něj tento úvěr obec nikterak nezatěžuje, obec jej postupně splácí z nájmu bytů. Na seznamu prý jen formálně.

„Tomu, že naše situace není alarmující, nasvědčuje i to, že jsme minulý rok získali bez problémů další úvěr na výstavbu kanalizace v hodnotě 40 milionů," říká Burda. Na účtu obce je podle Burdy v současné době zhruba milion korun.

Měňany

Čistý vzduch, ale jedno z předních míst mezi nejzadluženějšími tuzemskými obcemi - takový je výsledek čtyřicetimilionové investice do výstavby kotle na biomasu, na kterou si Měňany na Berounsku vzaly úvěr ve výši 20 milionů korun.

„Již jsme splatili zhruba pět milionů korun, takže náš současný dluh představuje 15 milionů," říká starostka Měňan Stanislava Sotlová.

Podle ní rozpočet obce činí zhruba 2,4 milionu korun. Roční splátky úvěru pak představují milion korun, tady skoro polovinu obecního rozpočtu.

Ani Měňany neplánují využít případné možnosti obecního bankrotu, budou zkrátka pomalu splácet. „Počítám, že bychom mohli být stabilizovaní tak do dvou let poté, co se nám podaří dluhy stáhnout," odhaduje starostka.

Z nejhoršího jsou venku

S nedostatkem financí se ještě předloni potýkala například obec Nebanice na Chebsku. Problémy spustily špatně proinvestované dotace na výstavbu dvaceti rodinných domů. Obec tak musela vrátit desítky milionů korun. „K dnešnímu dni evidujeme jen dluh u ministerstva financí, a to zhruba milion korun," pochvaluje si starostka Nebanic Jitka Vlková.

Obci se podařilo oddlužit tím, že z velké části prodala majetek a omezila výdaje. „Byli jsme například nuceni omezit provoz veřejného osvětlení. Jediným obecním zaměstnancem jsem zůstala já a na poloviční úvazek matrikářka. Hodně nám pomohli také obyvatelé obce, kteří spolupracují bez nároku na odměnu na nejnutnějších opravách a údržbě," vypočítává Vlková.

Podle ní existuje šance, že se obec úplně vymaní z dluhů ještě v letošním roce. „Pokud by se nám podařilo letos prodat poslední z dvaceti domů, kvůli kterým nám v podstatě dluh vznikl, bylo by všechno splaceno," říká Vlková s tím, že Nebanice mají jinak splátkový kalendář domluvený do června roku 2014.

Z žebříčku nejrizikovějších obcí České republiky se podařilo dostat také obci Pohled na Havlíčkobrodsku nebo Podhořanům u Ronova v okresu Chrudim. Na svůj další rozvoj ale zatím ještě čekají.

Rokytnice nad Jizerou, svého času nejzadluženější obec v České republice, splatila poslední závazky z nevydařených investic z devadesátých let v roce 2010. Původně zhruba čtyřistamilionový dluh z úvěrů na čističku odpadních vod nebo lanovou dráhu na Lysou Horu mořila prodejem majetků. Částečně pomohl také stát, který městu odpustil asi 40 milionů korun.

Dobře nakonec dopadla i Smržovka na Jablonecku, která byla oddlužena podobným způsobem jako Rokytnice nad Jizerou, tedy částečným rozprodejem majetku a státní intervencí. 

 

Právě se děje

Další zprávy