Praha jako developer. Město plánuje postavit nové byty za dvě miliardy, nejdříve pro sociálně slabé

Adam Váchal Adam Váchal
9. 9. 2016 7:10
Město plánuje po několika letech opět zahájit vlastní výstavbu bytových domů. Ve fondu na bydlení má uložené dvě miliardy korun a další peníze přibývají z probíhající privatizace. V první fázi investuje zhruba 500 milionů korun do výstavby takzvaných sociálních bytů.
Ilustrační foto (projekt Britská čtvrť společnosti Finep)
Ilustrační foto (projekt Britská čtvrť společnosti Finep) | Foto: Finep

Praha – Pražská radnice si v nejbližších letech vyzkouší roli developera. V různých částech metropole plánuje postavit městské byty. Na jejich vybudování a současně výkup pozemků zatím vyčlenila dvě miliardy korun. V první fázi bude investovat do bytů pro sociálně slabší rodiny.

První takový projekt by podle radního hlavního města pro bydlení Radka Lacka (ANO) měl vzniknout na Černém Mostě. Tam Praha zamýšlí postavit bytový dům pro rodiny s dětmi. Podle hrubých odhadů by měl vyjít přibližně na 500 milionů korun.

Pro další domy hledá radnice vhodná místa. "Pátráme po pozemcích, na kterých bychom mohli stavět. Nedávno jsme zastavili prodej naší parcely v Hostivaři. Právě ta by mohla být pro výstavbu vhodná," popisuje náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Strana zelených), která má na starosti územní plánování.

Podle ní je klíčové, aby městské byty vznikaly rovnoměrně po celé Praze, a nikoliv pouze na jednom místě. V současnosti se zhruba polovina z devíti tisíc bytů, které spravuje přímo magistrát, nachází ve třech oblastech – Stodůlky, Hlubočepy a již zmíněný Černý Most.

Ve hře je spolupráce s developery

Aby mohly být byty rovnoměrně rozmístěné po celém území města, uvažuje magistrát o spolupráci s developery. Od nich by třeba mohl nakupovat větší množství bytů v rámci jejich soukromých projektů.

Zatím jde však jen o jednu z možností. Jasnější obrys toho, jak město naloží se zmíněnými dvěma miliardami, má v dohledné době načrtnout komise, kterou pražští radní pro tento účel vytvořili. Jejím úkolem je mimo jiné určit, kolik bytů chce Praha nakonec vlastnit.

Na území hlavního města se nyní nachází celkem 610 tisíc bytů – z toho 35 tisíc patří městu, ať už je spravuje přímo magistrát, nebo jednotlivé městské části. Do budoucna by mohly přibýt díky výstavbě stovky až tisíce městských bytů. Zatím se však jejich zásoba tenčí. Jen letos podle analýzy poradenské společnosti KPMG prodá Praha soukromým vlastníkům až 2400 bytových jednotek.

"Je to dáno dobíhající privatizací, která byla schválena před několika lety," vysvětluje Kolínská, proč město na jedné straně plánuje výstavbu bytů a na druhé se jich zbavuje.

Peníze z privatizace putují rovnou do fondu bydlení, z něhož se budou nové projekty financovat. Právě v něm se v současnosti nacházejí zmíněné dvě miliardy korun. Z fondu se pak budou platit také opravy starých bytových domů.

Nejdříve vzniknou sociální byty

Zatímco v první fázi město plánuje budovat sociální byty, v další by se podle Kolínské již mohlo jednat o bytové jednotky určené i pro obyvatele bez finančních potíží. Záleží na výsledcích jednání pracovní skupiny a mimo jiné také postoji jednotlivých městských částí.

Podle náměstkyně Kolínské město reaguje i na chystaný zákon o sociálním bydlení. Podle něj mají obce zajistit byty se sníženým nájemným svým nejchudším obyvatelům. Podle odborníků však hlavní město v tomto ohledu problém nemá.

"Praha není nucena intenzivně řešit potřebu získání nových obecních bytů pro sociální účely jako například Ústí nad Labem nebo Liberec," říká manažer poradenské společnosti KPMG Pavel Dolák.

 

Právě se děje

Další zprávy