Benzin i nafta skokově zdražily. A to je teprve začátek, varují analytici

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
18. 3. 2021 18:47
Pohonné hmoty za poslední týden výrazně zdražily. Benzin nejvýrazněji za posledních nejméně deset let - průměrná cena Naturalu 95 se zvýšila o 81 haléřů na 30,79 koruny za litr. O 60 haléřů pak stoupla průměrná cena nafty, za litr řidiči platí v průměru 29,22 Kč. Mezitýdenní zdražení nafty je nejvýraznější od května 2018. Zdražování sice bude podle expertů pokračovat dál, ale už ne tak skokově.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Pohonné hmoty v Česku zdražují přibližně od poloviny ledna. Za tu dobu stoupla průměrná cena benzinu téměř o tři koruny a nafty zhruba o dvě koruny.

Podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy ceny pohonných hmot "dohánějí" zdražování ropy z letošního roku. "Cena ropy totiž v březnu roste jen mírně. Ropa typu Brentu během tohoto měsíce zdražila pouze o 4,2 procenta. Za celý letošní rok ale podražila o více než třicet procent," vysvětluje ekonom. Svou roli sehrálo i oslabení koruny vůči dolaru.

Ve výsledku jsou ovšem nyní ceny nafty a benzinu na úrovních, kde byly v době propuknutí pandemie. Ve srovnání s polovinou loňského března je tedy benzin v Česku dražší jen zhruba o padesátník. Nafta je dokonce levnější, a to o 74 haléřů. Růst její ceny je totiž letos výrazně slabší než u benzinu díky snížení spotřební daně o korunu, která začala platit letos.

Rozdíl mezi cenou benzinu a nafty je tedy takřka 1,60 koruny na litr, což je nejvyšší rozpětí za poslední řadu let.  

Pandemie podle analytiků cestování autem v Česku příliš neomezila. "Na českém trhu nedošlo za poslední rok k výraznějšímu poklesu spotřeby pohonných hmot v souvislosti se současnou ekonomickou krizí způsobenou pandemií koronaviru. Spotřeba klesla o sedm procent u benzinu a o tři procenta u nafty," vypočítává ekonom společnosti Cyrrus Petr Pelc.

Přicházejí navíc teplé měsíce, které znamenají start motoristické sezony a nárůst poptávky. "Ta bude znatelná také díky otevření ekonomik, a proto se i v dalších měsících můžeme dočkat vyššího nárůstu cen pohonných hmot na čerpacích stanicích," domnívá se analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

"I když to tak z pohledu několika týdnů v ČR rozhodně nevypadá, trhy předpokládají pomalý rozjezd hospodářství během dalších měsíců. Očkování běží, prosakovat začínají informace o léku na covid-19 a domácí ekonomika si i podle slov českých centrálních bankéřů z ČNB nestojí vůbec špatně. Jejich slova potvrzují i tvrdá data z ČSÚ, podle kterého se české hospodářství za celý loňský rok propadlo 'pouze' o 5,6 %, což je výrazně nad očekávání," vysvětluje dále Volf.

Pohonné hmoty sice budou podle ekonomů zdražovat i nadále, ale už ne tak rychle. "Paradoxně pozitivní je, že cena pro koncového zákazníka je výrazně zatížena daněmi, které se však dlouhodobě příliš nemění. Na velmi volatilní cenu ropy a další provize pro rafinerie tak nezbývá už velký podíl. Dá se tedy říct, že vyšší daně brání skokovému pohybu cen PHM a drží je relativně stabilní," dodává Volf. 

Zpomalení zdražování bude podle Kovandy znát v následujícím týdnu. "Benzin přidá zhruba padesát haléřů na litr, nafta pak třicet haléřů," odhaduje.

Zdražovat s nadcházející motoristickou sezonou budou pohonné hmoty i v dalších evropských státech. "Podle mezinárodního srovnání je benzin aktuálně levnější než v Česku tradičně v Bulharsku či Rumunsku, ale také v Polsku. Ve Slovinsku je cenově srovnatelný. V Maďarsku, v Rakousku, na Slovensku, v Chorvatsku a také tradičně v Německu či v Itálii je dražší," připomíná Kovanda.

Nafta je levnější v Bulharsku. V Rumunsku a v Polsku je její cena srovnatelná. Na Slovensku, v Maďarsku, v Rakousku, ve Slovinsku, v Německu, v Chorvatsku či v Itálii je cena nafty vyšší než v Česku.

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR k 17. březnu 2021 (v Kč/l):

Kraj Natural 95 Nafta
ČR 30,79 29,22
Praha 31,20 29,92
Středočeský 30,93 29,68
Jihočeský 30,69 28,91
Plzeňský 30,68 29,17
Karlovarský 30,40 28,97
Ústecký 30,47 28,86
Liberecký 30,61 29,11
Královéhradecký 30,70 29,03
Pardubický 30,82 29,16
Vysočina 31,19 29,63
Jihomoravský 30,93 29,36
Olomoucký 30,91 29,31
Zlínský 30,75 29,00
Moravskoslezský 30,71 28,99

Zdroj: CCS

 

Právě se děje

Další zprávy