Japonsko chce zakázat nové benzinové vozy. Má se tak stát už po roce 2030

ČTK ČTK
3. 12. 2020 11:48
Japonsko chce od poloviny příštího desetiletí zakázat prodej nových vozů na benzin. Přednost mají dostat elektrovozy a auta na hybridní pohon.
V Japonsku už po roce 2030 pravděpodobně nepořídíte nový vůz s benzinovým motorem (ilustrační foto).
V Japonsku už po roce 2030 pravděpodobně nepořídíte nový vůz s benzinovým motorem (ilustrační foto). | Foto: Shutterstock

O záměru tamního ministerstva obchodu a průmyslu zakázat prodej nových vozů na benzin podle tiskových agentur informovala japonská televizní stanice NHK. Třetí největší světová ekonomika hodlá pomocí jasně definovaných cílů převzít vůdčí úlohu při celosvětovém odstavení benzinových automobilů.

Hlavní mluvčí vlády na dnešní tiskové konferenci uvedl, že ministerstvo plán zmapuje do konce roku. Krok přichází poté, co se Tokio v říjnu zavázalo snížit na nulu do roku 2050 emise uhlíku. Japonsko tak bude po Británii teprve druhou zemí ze skupiny vyspělých států skupiny G7, která se rozhodla postupně vyřadit benzinová vozidla z provozu.

Podle zprávy společnosti Boston Consulting Group by se měl podíl elektrovozů v Japonsku v roce 2030 zvýšit na 55 procent. Podíl elektrovozů by měl rychle stoupat i globálně díky tomu, že ceny baterií klesají rychleji, než se předpokládalo, píše se ve zprávě.

Britský premiér Boris Johnson před dvěma týdny oznámil, že Británie zakáže prodej nových osobních a dodávkových aut s naftovým a benzinovým pohonem už od roku 2030, což je o pět let dříve, než plánovala. Vláda chce podle něj do takzvané zelené průmyslové revoluce investovat asi 12 miliard liber (asi 351 miliard Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy