Podle Aliance energetiky, dokáží české firmy dodat klíčová zařízení do nových reaktorů

ČTK ČTK
18. 7. 2024 15:53
Podle Aliance energetiky, dokáží české firmy dodat klíčová zařízení do nových reaktorů

Tuzemské firmy se podle Aliance české energetiky dokáží z velké části podílet na dodávkách klíčových zařízení pro nové jaderné bloky v Dukovanech. Například turbínovou část jsou schopné dodat z 85 procent, ve stejné míře pak i pomocné a společné provozy či další elektrické a stavební díly.

Příležitost ale pro české firmy představují také systémy kontroly a řízení, které mohou dodat ze 70 procent, a reaktorová část s polovičním podílem. Řekl ve čtvrtek výkonný ředitel aliance Josef Perlík. K zařízením, která podle něj naopak české firmy neumějí do reaktorů dodat, patří primární potrubí, parogenerátory či tlakové nádoby.

Pří výběru vítěze jaderného tendru vláda ve středu před francouzskou společností EDF upřednostnila korejskou firmu KHNP.

K výrobě primárních potrubí, parogenerátorů či tlakových nádob do reaktorů by se české firmy podle Perlíka mohly vrátit. "Aby však investiční náklady na obnovení produkce dávaly smysl, musely by se postavit všechny čtyři nové bloky. U předpokládaného modelu pevné objednávky dvou bloků v Dukovanech a opce na dva budoucí bloky v Temelíně to bohužel smysl nedává," uvedl Perlík.

Ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslav Čížek ve čtvrtek řekl, že v Česku je podle něj dost firem, které mají zkušenosti v elektrotechnice, strojírenství či stavebnictví. "Kromě toho, co dodá hlavní dodavatel Korea, tedy jaderný reaktor, tak to všechno ostatní dává prostor pro subdodávku," uvedl. "Svaz průmysl to vnímá jako zakázku století, jsou to high-tech technologie, zakázka na desítky let i s následným možným servisem," doplnil.

Korejská KHNP podle premiéra Petra Fialy (ODS) zatím postaví dva bloky, kdy cena za jeden při současné výstavbě obou vyjde v současných cenách na 200 miliard korun. Firma ČEZ, která má tendr na starosti, bude ale s vítězným dodavatelem v příštích třech až pěti letech jednat také o opci na další dva reaktory v Temelíně. KHNP i poražená EDF v loňském roce uzavřely s Aliancí české energetiky dohody o spolupráci, v nichž se počítá minimálně s 65procentním zapojením českých firem do projektu.

 

Právě se děje

Další zprávy