Před 85 lety napadlo Američany stáčet pivo do plechu. Vysmívaný obal teď dobývá Česko

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
25. 1. 2020 14:53
Přesně před 85 lety si lidé v americkém Richmondu mohli jako první na světě koupit v obchodech pivo v plechovce. S myšlenkou uložit chmelový mok do plechovek přišel ve 30. letech minulého století malý pivovar z New Jersey. A brzy se to ukázalo jako krok správným směrem. Obliba plechovkového piva stoupá dodnes, a to i v dříve skeptickém Česku. Loni vzrostla jeho spotřeba o více než čtvrtinu.
Šedý kontejner na kovový odpad vedle komunálního odpadu
Šedý kontejner na kovový odpad vedle komunálního odpadu | Foto: ČTK

Otázka třídění

Podle Českého svazu pivovarů a sladoven zaostává třídění plechu za ostatními odpady, jako jsou papír, plasty a sklo. 

"Až 18 procent občanů neví, že lze tento obalový materiál recyklovat. Problém zde poté nastává v nedostatečné síti sběrných míst. Na území našeho státu se již nachází okolo 7000 šedých kontejnerů, tedy těch na použitý kov, a stále jich přibývá. Je však potřeba tuto síť dále zhušťovat," uvedla výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová. 

Někteří nápojáři, v čele s Mattoni, tak v rámci iniciativy Zálohujme.cz chtějí prosadit vratné plechovkové obaly. Podle státu i ostatních výrobců je to však nesmysl.

"Recyklace nestíhá reagovat na růst prodejů a nejméně 65 procent nápojových plechovek v ČR končí ve směsném odpadu nebo v přírodě. Jen v roce 2018 jsme takto 'vyhodili' 6582 tun hliníku, z čehož by šlo vyrobit 263 milionů nových plechovek. Zatímco výroba 'panenského' hliníku představuje obrovskou zátěž pro životní prostředí, tenkostěnné plechovky se dají efektivně recyklovat," sdělila za iniciativu Andrea Brožová. Zálohujme.cz lobbuje za prosazení zálohového systému na odpady, zejména na plastové lahve.

Ministerstvo životního prostředí ovšem zálohový systém odmítá. Tvrdí, že Česko má jednu z nejrozvinutějších sběrných sítí v Evropě. "Konkrétně pro kovové odpady - tedy nejen pro plechovky - tu pět let běží povinné třídění, každá obec musí mít zaveden systém třídění. Dalším krokem pro další intenzifikaci sběru odpadů je zajištění rozvoje stávajícího systému sběru," reagovala podle agentury ČTK za ministerstvo Dominika Pospíšilová.

 

Právě se děje

Další zprávy