Před 85 lety napadlo Američany stáčet pivo do plechu. Vysmívaný obal teď dobývá Česko

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
25. 1. 2020 14:53
Přesně před 85 lety si lidé v americkém Richmondu mohli jako první na světě koupit v obchodech pivo v plechovce. S myšlenkou uložit chmelový mok do plechovek přišel ve 30. letech minulého století malý pivovar z New Jersey. A brzy se to ukázalo jako krok správným směrem. Obliba plechovkového piva stoupá dodnes, a to i v dříve skeptickém Česku. Loni vzrostla jeho spotřeba o více než čtvrtinu.
Linka na stáčení nápojů Plzeňského prazdroje
Linka na stáčení nápojů Plzeňského prazdroje | Foto: ČTK

Historie plechovkového piva

Pivo v plechových konzervách existuje na trhu už 85 let. Jeho počátky se vážou k městu Richmond ve Virginii. Právě tam se 24. ledna 1935 objevilo na pultech vůbec poprvé.

Na etiketách piva, které se před 35 lety začalo prodávat v Richmondu, nesvítilo logo žádného z velkých pivovarů. Ty se totiž tehdy obávaly, že by nevyzkoušená novinka mohla poškodit jejich reputaci. Role průkopníka tak připadla malému podniku, který založil v Newarku ve státě New Jersey německý imigrant Gottfried Krueger. Už v prosinci roku 1933 se mezi vybranými zákazníky ocitla první zkušební várka 2000 plechovek s firemním maskotem na boku.

Nový nerozbitný obal přijali američtí pivaři příznivě, podle většiny z nich byla dokonce chuť Kruegerova piva z plechovky lepší než toho prodávaného v lahvích. V létě 1935 už prodávala firma Krueger téměř 200 tisíc plechovkových piv denně a do nového obalu se odhodlaly i další pivovary.

Od 50. let také začaly plechovky na pivo postupně dobývat svět, ve stejné době se v nich objevily i sycené nealkoholické nápoje. Začátkem 60. let v USA překonaly pivní plechovky v prodejích tradiční lahve.

 

Právě se děje

Další zprávy