Plánovaná stávka Lufthansy nebude. Odbory s vedením znovu jednají o mzdách

ČTK ČTK
25. 11. 2015 10:27
Stávka palubního personálu plánovaná na čtvrtek a pátek nebude. Odborový svaz UFO se místo chystané protestní akce vrátil k rozhovorům s vedením letecké společnosti, uvedla dnes televize ARD. Svaz UFO se rovněž zavázal, že nepřikročí ke stávce přinejmenším do 2. prosince.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Berlín - Palubní personál německých aerolinek Lufthansa odvolal stávku, kterou plánoval na čtvrtek a pátek. Odborový svaz UFO se místo plánované protestní akce vrátil k rozhovorům s vedením letecké společnosti, uvedla dnes televize ARD. Odbory se přou s aerolinkami o mzdové a pracovní podmínky, v první polovině listopadu kvůli tomu uspořádaly dosud nejdelší stávku v historii Lufthansy.

Svaz UFO se rovněž zavázal, že nepřikročí ke stávce přinejmenším do 2. prosince. V ten den by se mělo vedení aerolinek sejít se zástupci všech odborových svazů působících ve společnosti, aby všechny strany projednaly své představy o budoucnosti podniku a o důchodových programech pro zaměstnance.

Plány podniku na omezení penzijního programu jsou hlavním sporným bodem v konfliktu mezi svazem UFO a vedením Lufthansy. Odbory zastupující 19 000 stevardů a letušek kvůli tomu uspořádaly týdenní stávku, která trvala do 13. listopadu a postihla přes půl milionu cestujících. Další protestní akce, kterou svaz UFO plánoval na čtvrtek a pátek s možností prodloužení až na pondělí, se nakonec neuskuteční.

Kvůli sporu o penzijní program v posledních dvou letech opakovaně stávkovali také piloti Lufthansy. Jejich poslední protestní akce se uskutečnila v září.

Vedení Lufthansy obhajuje záměr omezit důchodový program tím, že musí snižovat výdaje, aby firma obstála v konkurenci nízkonákladových leteckých společností a blízkovýchodních aerolinek, které v posledních letech expandují na evropském trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy