Petra Buzková povede novou Iniciativu pro férový obchod

ČTK ČTK
25. 5. 2015 16:56
Iniciativa chce zkultivovat obchodní prostředí. Má například pomoci férově řešit spory mezi dodavateli a řetězci.
Petra Buzková
Petra Buzková | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Část výrobců, dodavatelů a obchodních řetězců v kategorii rychloobrátkového zboží založila v Česku Iniciativu pro férový obchod (IPFO). Oficiálně bude představena ve středu. Její předsedkyní má být bývalá ministryně školství Petra Buzková, která v současné době působí jako advokátka.

Iniciativa má pomoci například férově řešit spory mezi dodavateli a řetězci. Vyplývá to z údajů na webu IPFO, Svazu obchodu a obchodních řetězců a z pozvánky na středeční tiskovou konferenci.

Vznik iniciativy se inspiroval evropskou organizací Supply Chain Initiative prosazující zásady správné obchodní praxe. Mezi signatáře iniciativy patří v ČR mimo jiné společnosti Makro, Tesco, Nestlé, Ahold, Kaufland, Globus, Coca Cola či Wrigley. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu jde o určitou "samoregulační aktivitu" v maloobchodu.

Účelem iniciativy je podpora správných obchodních praktik jako základu obchodních styků v rámci potravinářského dodavatelského řetězce a má také podporovat kultivaci obchodního prostředí. "Cílem iniciativy je zajistit, aby společnosti řešily spory korektně a transparentně a aby stěžovatel nebyl postižen odvetnými akcemi," uvádí webové stránky IPFO.

Šéf řetězce Tesco v ČR Martin Beháň doufá, že iniciativa pomůže zlepšit efektivitu spolupráce a kvalitu dialogu v celém dodavatelsko-odběratelském řetězci. "Pouze vztahy postavené na férových základech mohou být dlouhodobé a udržitelné. To je základní myšlenkou Iniciativy pro férový obchod v ČR, ale také principem, který by měl provázet obchodní jednání a smluvní vztahy s obchodními partnery," uvedl.

Supply Chain Initiative byla zahájena v září 2013 sedmi sdruženími na úrovni EU s cílem podporovat lepší postupy v obchodních vztazích v celém potravinářském dodavatelském řetězci. Doposud k ní přistoupilo 188 organizací, představujících dohromady celkem 926 společností působících na jednotlivých trzích EU.

Petra Buzková je spolumajitelkou a jednatelkou advokátní kanceláře Vyroubal Krajhanzl Školout. V letech 2002 až 2006 byla ministryní školství, mládeže a tělovýchovy za ČSSD. V 90. letech byla místopředsedkyně strany.

 

Právě se děje

Další zprávy