Brno chce postavit pět záchytných parkovišť P+R se stovkami míst

ČTK ČTK
14. 2. 2018 10:58
Město má zatím jedno záchytné parkoviště u Ústředního hřbitova, ale lidé ho příliš nevyužívají. Řidiči totiž mohou jet autem až do centra.
V Brně brzy zaparkujete i svůj supervůz. (ilustrační foto)
V Brně brzy zaparkujete i svůj supervůz. (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Brno chce v příštích letech vybudovat pět parkovišť park and ride (P+R) se stovkami míst za stovky milionů korun. Cílem P+R parkovišť je, aby řidiči odstavili auto na okraji města a do centra se dopravili MHD, má to napomoct snížení počtu aut v centru.

Primátorův náměstek Richard Mrázek (ANO) dnes novinářům řekl, že dvě taková parkoviště by mohla být v městské části Královo Pole, jedno u firmy Zetor a další dvě u nemocnice v Bohunicích a v ulici Veveří.

Brno má zatím jedno záchytné parkoviště u Ústředního hřbitova, ale lidé ho příliš nevyužívají. Podle města je to způsobené tím, že řidiči mohou jet autem až do centra, a proto je k odstavení auta nic nenutí. Letos v létě ale Brno začne testovat rezidentní parkování, které má dostat auta z ulic do parkovacích domů a tím i zmírnit jejich vjezd do centra.

Podle Mrázka má město vytipovaných asi deset ploch, kde by záchytná P+R parkoviště mohla vzniknout.

"Z toho pět staveb je prioritních a začnou se velmi rychle připravovat. V Králově Poli bude jedno u vlakového nádraží a druhé na Purkyňově ulici nad halami stojícími ve Vodově ulici. Se společností Zetor jednáme o koupi poměrně velké plochy. Další parkoviště by bylo u bohunické nemocnice, které by sloužilo i pro její návštěvníky. A poslední je v ulici Veveří naproti Sono centra," řekl Mrázek.

Podle něj by parkoviště u Zetoru vzniklo na ploše, na ostatních místech by to byly parkovací domy. Brno také nechá vypracovat materiál o výstavbě parkovacích domů se stovkami míst za stovky milionů u sedmi nemocnic, kde jsou problémy s parkováním. Investorem by mohlo být nejen město, ale také nemocnice nebo jiný investor.

Vedle P+R parkovišť a parkovacích domů u nemocnic budou ještě další parkovací místa v centru, a to v podzemních garážích vznikajícího Janáčkova kulturního centra a další v ulicích Polní a Skořepka.

 

Právě se děje

Další zprávy