Operátor O2 měl výpadek ve velké části Čech. Už funguje

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 8. 2015 12:41
Problémy byly se spojením hovorů i s připojením k mobilnímu internetu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Síť operátora O2 včetně volání na tísňové linky postihl dnes dopoledne na zhruba dvě hodiny výpadek na celém území Česka. Uvedli to mluvčí O2 a hasičů. Před 11. hodinou byly všechny služby plně obnoveny. Příčinou poruchy bylo podle operátora přerušení optického kabelu.

Výpadek podle O2 postihl mobilní sítě v jižních, západních a středních Čechách a části Prahy. Na facebookové stránce operátora si ale lidé stěžovali i na poruchy na Moravě a ve Slezsku, výpadky v celé České republice potvrdili i hasiči. "Zaznamenali jsme problémy ve všech regionech, tedy i na Moravě. Výpadek ale nebyl plošný, místy se dovolali i zákazníci O2," řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová.

Operátor zatím informace o problémech ve východní části republiky nepotvrdil. "Příčinou bylo přerušení optického kabelu," řekla mluvčí O2 Lucie Pecháčková. Kabel podle ní poškodila firma, která prováděla pro O2 revizní práce na síti. "Velmi mě to mrzí, našim zákazníkům se omlouvám. Uděláme vše pro to, aby se podobná situace, která je výjimečná, neopakovala," oznámil na webu firmy generální ředitel O2 Czech Republic Tomáš Budník.

V době výpadku se mohli lidé v nouzi dovolat pouze na jednotné evropské číslo tísňového volání 112, a to pokud si z telefonu vytáhli SIM kartu. "Na tísňovou linku 112 se totiž lze dovolat i bez SIM karty a hovor bude standardně odbaven," sdělila Zaoralová. Národní tísňové linky hasičů, policie či záchranky, tedy 150, 158 a 155, v podobných situacích podle ní nefungují ani bez SIM karty.

Pokud by měli někteří lidé problém se sítí i po obnovení služeb, doporučuje operátor vypnout a znovu zapnout mobil. "Zákazníci ostatních operátorů se na centra tísňového volání dovolali bez problémů," doplnila mluvčí hasičů.

V souvislosti s výpadkem volání na tísňovou linku ze sítě O2 složky záchranného systému v jednotlivých krajích nezaznamenaly problémy. "Nemáme žádné informace o tom, že by se nám někdo nemohl dovolat nebo že by nám museli odněkud předávat hlášení, protože by naše linky byly nedostupné," řekla například mluvčí zdravotnické záchranné služby v Plzeňském kraji Lenka Ptáčková.

O2 je jednou z největších telekomunikačních firem v České republice. Mobilní služby od O2 využívalo ke konci června 2015 celkem 4,945 milionu zákazníků a počet zákazníků smluvních služeb činil 3,252 milionu. Internet v mobilu používalo díky rozvoji vysokorychlostních sítí 1,5 milionu zákazníků a počet zákazníků pevného internetu xDSL dosahoval 799 000. Na trhu virtuálních operátorů měla firma 60 procent. Majoritní podíl přes 85 procent v O2 vlastní investiční skupina PPF.

 

Právě se děje

Další zprávy