Mnohem lepší, než se čekalo. OECD upravila výhledy pro českou ekonomiku

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 31. 5. 2021 11:57
Hrubý domácí produkt (HDP) Česka se v letošním roce zvýší o 3,3 procenta a příští rok tempo jeho růstu zrychlí na 4,9 procenta. Ve svém novém výhledu to v pondělí předpověděla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Výrazně tak zlepšila svou prosincovou prognózu, podle které čekala na letošek růst HDP o 1,5 procenta a na příští rok o 3,3 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Organizace ve zprávě upozornila, že Česko zažilo jedno z nejrychlejších temp šíření koronaviru v rámci členských zemí OECD, a poukázala na relativně pomalý postup očkování proti covidu-19. "Hospodářské oživení ale ve druhé polovině roku 2021 nabere na síle, jakmile bude populace rozsáhleji očkována," dodala.

OECD rovněž poukázala na vzestup inflace v důsledku růstu cen potravin a pohonných hmot. Předpověděla, že inflace se ve druhé polovině letošního roku a v příštím roce bude pohybovat mezi dvěma a třemi procenty.

Organizace předpokládá, že Česká národní banka (ČNB) v letošním roce zahájí postupné zvyšování úrokových sazeb.

Bankovní rada ČNB začátkem května ponechala základní úrokovou sazbu na 0,25 procenta. ČNB tehdy předpověděla, že HDP se letos zvýší o 1,2 procenta a příští rok o 4,3 procenta. Ministerstvo financí v dubnové prognóze odhadlo růst ekonomiky v letošním roce na 3,1 procenta a v příštím roce na 3,7 procenta.

OECD zlepšila výhled ve světě

Organizace také předpokládá, že globální ekonomika letos vzroste o 5,8 procenta, zatímco v březnu předpovídala nárůst o 5,6 procenta. 

Odhad hospodářského růstu na příští rok organizace zlepšila na 4,4 procenta z dříve předpokládaných čtyř procent. Ekonomika podle OECD těží z očkování proti covidu-19 a z vládních opatření na podporu hospodářského růstu.

Odhad letošního růstu ekonomiky Spojených států, která je největší na světě, OECD zlepšila na 6,9 procenta z březnových 6,5 procenta. Letošní růst v eurozóně nyní odhaduje na 4,3 procenta, zatímco v březnu to bylo pouze 3,9 procenta. Číně na letošní rok OECD předpovídá růst o 8,5 procenta, zatímco v březnové předpovědi uváděla 7,8 procenta. Odhad na příští rok u Číny zlepšila ze 4,9 na 5,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy