Evropská komise zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky EU na 4,2 procenta

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 5. 2021 10:57
Ekonomika Evropské unie letos i v příštím roce především díky rychlejšímu uvolňování protipandemických omezení poroste rychleji, než se původně čekalo. Ve své jarní makroekonomické předpovědi to ve středu uvedla Evropská komise (EK), která tak zlepšila letošní výhled růstu hrubého domácího produktu (HDP) na 4,2 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Příští rok by měla ekonomika EU, která loni kvůli pandemii zažila rekordní propad, vykázat růst o 4,4 procenta.

Předchozí odhad komise přitom v únoru počítal s letošním růstem o 3,7 procenta a příští rok o 3,9 procenta. Unijní exekutiva vidí důvod k optimističtější předpovědi zejména v rychlejším tempu očkování, které dovoluje řadě států svižnější návrat k běžnému provozu, než se čekalo v zimě.

Odhady zlepšila komise i pro země eurozóny, u nichž letos očekává růst o 4,3 procenta a příští rok ještě o desetinu procentního bodu vyšší. V zimě předpovídala na letošní i příští rok shodný růst HDP o 3,8 procenta.

"I když ještě nemáme vyhráno, jsou hospodářské vyhlídky Evropy mnohem optimističtější. Aktualizovali jsme prognózy pro ekonomiku celé EU i eurozóny na letošní a příští rok s ohledem na to, že stoupá proočkovanost, uvolňují se omezení a život se pomalu vrací k normálu," prohlásil ve středu místopředseda EK pro ekonomiku Valdis Dombrovskis.

Komise rovněž očekává, že k zotavení ekonomik pomůže mimořádný fond obnovy, z něhož by měly začít peníze do členských zemí proudit ve druhé polovině roku. Členské země však musejí nejprve Bruselu poslat plány, na jejichž základě bude komise peníze rozdělovat. To zatím učinilo 15 států včetně těch největších, Česko mezi nimi není.

Letošní růst české ekonomiky bude vyšší

Prognóza EK zároveň počítá s tím, že růst české ekonomiky bude po loňském rekordním propadu v letošním roce mírně lepší. Podle komise hrubý domácí produkt (HDP) vykáže růst o 3,4 procenta, zatímco předpověď z února uváděla vzestup o 3,2 procenta. Naopak výrazně pomalejší růst očekává komise v Česku v příštím roce, kdy původně předpovídala pět procent. V nové prognóze už počítá s růstem o 4,4 procenta.

Loni česká ekonomika kvůli restrikcím spojeným s pandemií klesla podle středečních údajů komise o rekordních 5,6 procenta.

"Česko tvrdě zasáhla druhá vlna pandemie," uvádí v hodnocení české ekonomiky unijní exekutiva. Oživení by podle komise měla zajistit především domácí a zahraniční poptávka, která díky postupnému uvolňování restrikcí poroste už od druhého čtvrtletí. Podílet by se na něm přitom měly i pokračující vládní podpůrné programy. Ty ale podle komise spolu se snížením daně z příjmu přispějí k rychlému růstu veřejného dluhu vzhledem k HDP.

Komise očekává, že se letos i v příštích dvou letech bude inflace v České republice pohybovat nad unijním průměrem. Letos počítá s průměrnou inflací 2,4 procenta, na příští rok očekává o dvě desetiny bodu méně. Lepší statistiky než průměr unie bude mít Česko v nezaměstnanosti, která sice letos vystoupí na 3,8 procenta, stále však bude o téměř čtyři procentní body pod průměrem zemí unie.

 

Právě se děje

Další zprávy