Odhad: Ekonomika přidá, inflace spadne pod procento

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
31. 10. 2013 14:37
Ministerstvo financí zlepšilo odhad vývoje ekonomiky v letošním i příštím roce.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Ministerstvo financí zlepšilo odhad vývoje ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos by měl hrubý domácí produkt klesnout o jedno procento a příští rok stoupnout o 1,3 procenta, píše ministerstvo ve své prognóze.

Ještě v červenci v ní stálo, že letos ekonomika klesne o 1,5 procenta a v roce 2014 měla růst o 0,8 procenta. Na konci září, kdy vláda schválila návrh státního rozpočtu na příští rok, už ale čísla byla podobná těm aktuálním. Před měsícem tak ministerstvo pro letošek počítalo s poklesem o 1,1 procenta a příští rok s růstem o 1,3 procenta.

Vláda Jiřího Rusnoka schválila návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 112 miliard korun. Definitivně ho ještě musí schválit poslanci.

Spotřebitelské ceny by měly růst podle ministerské prognózy jen velmi mírným tempem. Úřad počítá letos s průměrnou mírou inflace 1,4 procenta a v roce 2014 dokonce s poklesem pod jedno procento. "Inflace bude v příštím roce velmi nízká především díky poklesu cen elektřiny," uvedlo ministerstvo.

S odkazem na notifikace EU ministerstvo rovněž uvedlo, že deficit veřejných financí by měl letos činit 2,9 procenta HDP, což je zároveň cíl pro rok 2014.

Česká národní banka zveřejní novou prognózu ve čtvrtek 7. listopadu. Podle nynější počítá letos s poklesem ekonomiky o 1,5 procenta a příští rok s růstem o 2,1 procenta. Česká bankovní asociace očekává letos pokles HDP o procento a příští rok růst o 1,6 procenta.

Rovněž dnes zveřejněné odhady poradenské společnosti EY počítají letos s jednoprocentním poklesem a příští rok s růstem o 1,9 procenta.

"Zda bude skutečně dosažené tempo růstu v roce 2014 ještě vyšší, než je náš aktuální odhad, to bude záviset na případném nárůstu veřejných výdajů na infrastrukturu a bytovou výstavbu. V tomto směru by mohly výrazně pomoci evropské fondy a rovněž uvolnění úsporných opatření po říjnových volbách," uvedl vedoucí partner v EY ČR Jan Fanta.

 

Právě se děje

Další zprávy