Nejen Babiš. Soukromým firmám tečou z eurodotací stovky milionů, kdo dostává nejvíce?

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
15. 6. 2019 12:11
Holding Agrofert není zdaleka jediný, kdo přijímá obří sumy v podobě eurodotací či slev na dani. V aktuálním programovém období 2014-2020 může Česko z evropských dotací čerpat až 23,9 miliardy eur, tedy v přepočtu asi 617 miliard korun. Do konce letošního dubna přitom Brusel stačil Česku proplatit už 164,8 miliardy korun. Zatím bylo v tomto programu podpořeno asi 36 tisíc projektů a příjemci mají již uzavřeny smlouvy za celkem 424 miliardy korun. Podívejte se, kterým soukromým společnostem byly v aktuálním programu přiklepnuty nejvyšší eurodotace.
Foto: ikea.com

6. Petra plast: 200 milionů Kč

  • Výše investice: 235 084 404 Kč
  • Dotace z EU: 199 821 744 Kč
  • Předmět: Sanace průmyslových objektů a kontaminované půdy
  • Termín ukončení projektu: do 31. 1. 2023
  • Stav: Projekt je schválen a bude realizován

Výrobce a dodavatel plastových potřeb pro domácnost, společnost Petra Plast, má schválenou eurodotaci na likvidaci staré ekologické zátěže svého areálu, který se nachází v bývalých Humpoleckých strojírnách.

"Projekt řeší realizaci nápravných opatření na lokalitě bývalého areálu Humpoleckých strojíren - část Petra plast s.r.o., kde byla na základě zpracované analýzy rizik zjištěna kontaminace zemin zejména ropnými látkami. Lokalitě byla přiřazena v databázi SEKM kategorie A 3.3, která charakterizuje další postup jako nutné bezodkladné nápravné opatření. Nápravná opatření budou spočívat v odstranění ohnisek kontaminace ropnými látkami a ve snížení znečištění podzemních a povrchových vod."

 

Právě se děje

Další zprávy