Nový žebříček nejbohatších Čechů: Kellner i Babiš zchudli

Ekonomika Ekonomika
25. 9. 2014 12:25
Celkový majetek stovky nejbohatších Čechů a Slováků dosáhl 852 miliard korun. Podle Eura se jejich struktura pomalu mění.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Navzdory problémům v Rusku zůstává nejbohatším Čechem vlastník investiční skupiny PPF Petr Kellner. Dvojkou je Andrej Babiš, trojkou Pavel Tykač. Vyplývá to z žebříčku stovky nejbohatších českých a slovenských byznysmenů, který sestavil týdeník Euro.

Týdeník Euro spočítal jmění Petra Kellnera na 130 až 160 miliard korun. Meziročně tak kleslo o téměř osm procent kvůli zpomalení ruské ekonomiky, což srazilo zisky skupiny Home Credit, pro niž je ruský trh klíčový. Vzhledem k obrovskému majetku Petra Kellnera jde však zatím o relativně malé ztráty, dodává Euro.

Rovněž Babišovo jmění se snížilo, a to kvůli horším výsledkům jeho chemických firem. Podle odhadu Eura nyní jeho majetek dosahuje 115 až 130 miliard korun – meziročně je to o téměř čtyři procenta méně.

Na třetím místě žebříčku je s velkým odstupem finančník Pavel Tykač, který si meziročně polepšil zhruba o čtyři a půl procenta na 31 až 37 miliard korun.

Čtvrtým nejbohatším Čechem je majitel skupiny KKCG Karel Komárek, jehož jmění podle týdeníku Euro meziročně stouplo o téměř 14,5 procenta na 22 až 25 miliard korun.

První pětku žebříčku uzavírá realitní magnát Radovan Vítek. Majitel společnosti CPI Property Group vydělal na násilném převzetí developerské skupiny Orco Property Group. Meziročně si polepšil o 18,4 procenta na 21,5 až 23,5 miliardy korun.

Podle Eura se struktura českých a slovenských miliardářů pomalu mění. "Nahoru se derou lidé kolem moderních technologických firem, kteří si vydělali miliardy vlastním umem. Naopak do pozadí se postupně dostávají byznysmeni, kteří se přímo i nepřímo podíleli na přerozdělování majetku v divokých devadesátých letech," říká Vladan Gallistl, který s tímto projektem do Eura "přešel" z časopisu Týden.

Celkový majetek stovky nejbohatších Čechů a Slováků dosáhl 852 miliard korun, což oproti předchozímu roku představuje zvýšení téměř o procento.

 

Právě se děje

Další zprávy