Firma mexického miliardáře Slima kupuje rakouský Telekom

ČTK ČTK
15. 7. 2014 10:55
Získání kontroly nad rakouským telekomem je prvním úspěšnou akvizicí America Móvil v Evropě.
Foto: ČTK

Mexiko - Telekomunikační skupina America Móvil ovládaná mexickým magnátem Carlosem Slimem koupí za miliardu dolarů, tedy za zhruba 20 miliard korun, většinový podíl v rakouské společnosti Telekom Austria. Vyplývá to z pondělního sdělení mexické telekomunikační firmy.

Mexický miliardář získává v rakouském operátorovi základnu pro další expanzi na evropském telekomunikačním trhu.

Další podíl za 210 miliard

Slim, který se v žebříčcích nejbohatších lidí světa střídá v posledních letech na prvním místě se zakladatelem Microsoftu Billem Gatesem, od roku 2012 navýšil svůj podíl v Telekom Austria na 27 procent. V dubnu se America Móvil dohodla s rakouským státním holdingem ÖIAG, že od něj koupí většinu akcií podniku a převezme kontrolu nad jeho provozním řízením.

ÖIAG vlastní v bývalém státním telefonním monopolu 28 procent a ponechá si právo na jmenování generálního ředitele a předsedy představenstva.

America Móvil nyní koupí dalších 23,47 procenta akcií Telekom Austria po 7,15 eura, a získá tak 50,8 procenta. Nákup vyjde Slima na 743 milionů eur  - v přepočtu na 210,4 miliardy korun.

Vstup do Evropy

Získání kontroly nad rakouským telekomem je prvním úspěšnou akvizicí America Móvil v Evropě. V roce 2013 se společnost bezvýsledně pokoušela převzít nizozemského operátora KPN.

Telekom Austria působí kromě Rakouska v Bělorusku, Bulharsku, Chorvatsku, Srbsku, Makedonii a Slovinsku, a Slim jej tak bude moci využít jako základny k průnikům na další evropské trhy.

Magnát minulý týden agentuře Reuters řekl, že region střední a východní Evropy nabízí hodně příležitostí. Slim se snaží rozšířit své podnikání z Latinské Ameriky, kde čelí rostoucímu tlaku regulátorů.

Na konci loňského roku měl Telekom Austria 2,6 milionu uživatelů pevných linek a přes 20 milionů zákazníků mobilních sítí. Jeho loňské tržby dosáhly 4,2 miliardy eur.

 

Právě se děje

Další zprávy