Nová tramvaj v provozu. Praha otevírá prodlouženou trať z Modřan do Libuše

ČTK ČTK
27. 5. 2023 7:55
Nová tramvaj v provozu. Praha otevírá prodlouženou trať z Modřan do Libuše

Veřejnosti se v sobotu otevře prodloužená tramvajová trať z Modřan do Libuše, slavnostní zahájení provozu se konalo v pátek. Na 1750 metrů dlouhé trati bude jezdit linka číslo 17 a jsou na ní čtyři nové zastávky - Hasičská stanice Modřany, Observatoř Libuš, Sídliště Libuš a Libuš. Náklady na stavbu činily zhruba 304,2 milionu korun, většinu peněz získalo město z evropských fondů. S otevřením nové tramvajové trati zároveň nastane řada změn autobusových linek v oblasti Jižního Města, Libuše, Modřan i Zbraslavi.

Tramvaje budou v nově zprovozněném úseku jezdit ve špičkách každých osm minut, ve všední dny přes poledne každých deset minut, o víkendech po 15 minutách a večer každých 20 minut.

V souvislosti s novou tramvajovou tratí skončí autobusová linka 165. Mezi Modřany a Zbraslaví ji nahradí prodloužené linky 139 a 246 a mezi Libuší a Jižním Městem linka 154, která pojede po nové trase. Vznikne nová linka číslo 126, která pojede ze zastávky Koleje Jižní Město přes Chodov, Donovalskou a Brechtovu na Háje a dále do Křeslic a směrem do Uhříněvsi, kde bude končit u tamního nádraží. Zkrácenou trasu bude mít linka 213, která nepojede k uhříněveskému nádraží, ale skončí na Jižním Městě.

 

Právě se děje

Další zprávy