NKÚ: Čtvrtina projektů porušila pravidla Evropské unie. Hrozí, že přijdou o dotace

ČTK ČTK
18. 1. 2016 8:12
Čtvrtině z 56 projektů, na které se zaměřil Nejvyšší kontrolní úřad, hrozí vracení části nebo celé dotace z evropských fondů. Důvodem je porušení pravidel, která musí příjemce dotace dodržovat nejčastěji pět let po dokončení projektu. Příkladem je devět regionálních center na podporu inkluzivního vzdělávání, která po ukončení projektu bez náhrady zanikla. Problematické je i financování vědeckých center, kde podmínky udržitelnosti nesplní téměř polovina z kontrolovaných projektů.
Nejvyšší kontrolní úřad
Nejvyšší kontrolní úřad | Foto: Martin Svozílek/Economia

Praha – Každý čtvrtý projekt, který zkoumal Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), porušuje dotační pravidla Evropské unie. Hrozí, že bude muset vrátit část nebo celou dotaci.

Příkladem jsou centra podpory inkluzivního vzdělávání, která byla zřízena za více než 133 milionů korun. Cílem projektu ministerstva školství bylo ověřit a nastavit podmínky inkluzivního vzdělávání na základních školách.

Všech devět zřízených center po dokončení projektu bez náhrady zaniklo, čímž příjemce dotace porušil podmínku udržitelnosti. Pokud se tak stane, musí část, případně i celou dotaci vrátit. Pokud je příjemcem dotace stát, hradí vzniklé náklady ze svého rozpočtu.

Problémem je podle NKÚ i financování některých projektů po dobu pěti let od dokončení projektu. Do vybudování 48 vědeckých výzkumných center se dosud investovalo 36 miliard korun a podle odhadů bude na jejich další provoz nutné v příštích pěti letech vynaložit ze státního rozpočtu dalších 24,4 miliardy korun.

U pěti z jedenácti kontrolovaných výzkumných center podle NKÚ hrozí, že nesplní podmínky udržitelnosti. Vědeckým výzkumným centrům se totiž například nedaří získat další zdroje financování ze smluvního výzkumu a mezinárodních grantů.

Kontroloři od února do listopadu loňského roku prověřili celkem 56 projektů, na něž šlo z dotací 9,3 miliardy korun. Z této částky tvořil příspěvek EU 7,9 miliardy korun a dalších 1,4 miliardy korun vyplatila Česká republika ze svého rozpočtu. Kontrola se týkala dotací udělených v rámci tří projektů, a to Integrovaného operačního programu, operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace a operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Dotacemi pro Agrofert se zabývá Evropský úřad proti podvodům. Možná je to nedorozumění, možná politika jako nejvyšší stadium podnikání nevymřela. | Video: Petr Honzejk
 

Právě se děje

Další zprávy