Česko z evropských fondů nevyčerpá až deset miliard korun, odhaduje úřad Šlechtové

Peter Gabaľ
Aktualizováno 8. 1. 2016 16:37
Česká republika nevyčerpá podle nejnovějšího odhadu ministerstva pro místní rozvoj za rok 2015 z evropských fondů osm až deset miliard korun. Novinářům to v pátek řekla ministryně Karla Šlechtová. Odhad z poloviny loňského roku počítal s nedočerpáním 36 miliard korun. O této částce hovořil v pondělí prezident Miloš Zeman, když kritizoval současnou vládu za laxnost a neschopnost.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Objem peněz, které Česká republika loni nevyčerpala z evropských fondů, bude menší než deset miliard korun. "Můj osobní odhad je, že se dostaneme pod osm miliard," řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová v pátek. Tedy čtyři dny poté, co prezident Miloš Zeman prohlásil, že vláda vlastní laxností a neschopností nechala propadnout 35 miliard.

"Předpokládám, že částka, ze které vyšel pan prezident, jsou právě naše odhady, které jsme sdělovali v polovině minulého roku," vysvětlila Šlechtová a dodala, že začátkem loňského roku se odhady pohybovaly dokonce kolem 85 miliard. Proto je velmi potěšena, že i ve spolupráci s resorty dopravy a životního prostředí, které řídí velké a náročné projekty, se podařilo vyvinout na příjemce dotací tlak, který umožnil využít maximum evropských peněz.

"Kvalita projektů na prvním místě - to je naše strategie. Mnoho kauz se objevuje a ještě bude objevovat s tím, že v některých případech se tlačilo především na rychlost čerpání. S tím já nesouhlasím," prohlásila Šlechtová, která právě tlak na kvalitní přípravu označila za důvod schopnosti efektivně a nakonec i rychle využívat prostředky, které má země k dispozici.

Rok 2015 byl posledním, kdy bylo možné dočerpat fondy přidělené ČR na období let 2007-2013 v celkové výši 700 miliard korun. "Přes všechny kauzy, které se objevily v médiích, toto období přineslo zemi 85 tisíc pracovních míst, ať už vzniklých z přímé podpory zaměstnávání, nebo jako vedlejší efekt činnosti jednotlivých projektů," uvedla ministryně.

V roce 2013 republika nedokázala z evropských peněz využít 11,5 miliardy korun, o rok později devět miliard. Zda se potvrdí odhad ministryně o méně než osmi loňských miliardách, bude jasné až za půl roku, kdy se sečtou všechny faktury a související údaje.

Přestože z dosavadního vývoje podle Šlechtové vyplývá mnoho ponaučení pro poskytovatele a příjemce dotací, svůj hlavní vzkaz adresovala politikům. "Pokud se mění vláda, tak musí pokračovat v tom, co nastavilo celé programové období, a ne po čtyřech letech, nebo když padne vláda po třech nebo po roce měnit pravidla. To je právě důvod, proč hrozilo nevyčerpání až 85 miliard," řekla ministryně. Podle ní jde o domluvu, vyjednanou s Evropskou komisí na dobu 8-10 let, a to musí respektovat každý politik.

Její náměstkyně Olga Letáčková poznamenala, že Česko získalo v korunách neplánovaně vyšší sumy peněz díky devizovým intervencím České národní banky. "V roce 2013 oslabila kurz koruny vůči euru v listopadu a najednou se objevilo v korunách mnohem více peněz, ale na to, abychom je utratili, jsme měli pouze měsíc - včetně vánočních svátků. A za tak krátkou dobu nelze zajistit, aby šlo o řádně vynaložené prostředky," řekla Letáčková.

Dopady intervencí ale do určité míry ovlivnily také následující roky. "Pokud se vám najednou navýší prostředky, s nimiž jste nepočítali, musíte je připravit na rozdělení, vyhlásit výzvy, nechat čas na přípravu projektů, vybrat je a ještě jim musí zbýt čas, aby se vůbec naplnily. To je časově velmi napjaté," uzavírá náměstkyně.

 

Právě se děje

Další zprávy