Nezaměstnanost v Česku v červnu klesla na 3,4 procenta

ČTK ČTK
12. 7. 2023 9:28
Nezaměstnanost v Česku v červnu klesla na 3,4 procenta

Nezaměstnanost v Česku v červnu dále klesla na 3,4 procenta, proti květnu se snížila o desetinu procentního bodu. Lidí bez práce bylo na konci června 249 792, což bylo o 4101 méně než v květnu. Volných pracovních míst naopak přibylo téměř o tisícovku na 286 690 pozic. Pracovní trh ovlivňují spolu s dlouhodobě vysokým zájmem o zaměstnance převážně v dělnických a vysoce odborných profesích či řemeslníky také sezonní práce, uvedl Úřad práce ČR. Analytici pokles nezaměstnanosti na 3,4 procenta očekávali.

V meziročním srovnání nezaměstnanost v Česku vzrostla z 3,1 procenta loni v červnu. Uchazečů o zaměstnání bylo před rokem o 18 483 méně, volných míst o 32 718 více. Podle posledních zveřejněných čísel unijního statistického úřadu Eurostat byla nezaměstnanost v květnu v Česku nejnižší ze zemí Evropské unie.

Trh práce ovlivňují sezonní činnosti hlavně ve stavebnictví, zemědělství a lesnictví, živočišné a potravinářské výrobě, ale také v cestovním ruchu, pohostinství, prodeji a ve službách, uvedl Úřad práce ČR. Tyto práce poběží i v následujících měsících.

 

Právě se děje

Další zprávy