Vychytávky z Las Vegas: Zrcadlo počítající vrásky, robot krájící sýr i automatické WC

Jan Úšela Jan Úšela
Aktualizováno 18. 1. 2020 19:24
Minulý týden patřilo světové centrum hazardu moderním technologiím. Na tradičním veletrhu spotřební elektroniky CES, který je největší na světě, se v Las Vegas představovaly nejnovější mobily, televize, auta, ale i nejrůznější technické kuriozity. Na CES každoročně zavítá bezmála 200 tisíc účastníků a letos na něm vystavovalo 4,5 tisíce firem. Aktuálně.cz přináší přehled zajímavostí přímo z místa.
Švýcarský institut Idiap se veletrku CES na příkladu krájení raclettu rozhodl demonstrovat své znalosti umělé inteligence. | Video: Jan Úšela

Robot, co krájí a ohřívá sýr

Raclette je jméno švýcarského sýra a zároveň pokrmu, ve kterém hraje prim právě nahřátý sýr. Druhů raclettu je spousta a Švýcaři tvrdí, že je velkou vědou správně si osvojit krájení nahřátého bochníku sýra, který pak skončí na talíři.

Tamní výzkumný institut Idiap se proto na příkladu krájení raclettu rozhodl demonstrovat své znalosti umělé inteligence. Na CES Idiap předvedl projekt Roboclette. Dvě robotické paže se správné krájení sýra předem naučily od šéfkuchaře Eddyho Baillifarda.

Jedno rameno bochník přidrželo nad nahřívacím tělesem, následně ho šikmo natočilo a druhá robotická ruka vybavená nožem pak provedla přesný řez tenké nahřáté vrstvy sýra, která skončila na talíři. 

 

Právě se děje

Další zprávy