Největší investice v petrochemii od roku 1989. Unipetrol vybuduje novou jednotku na zpracování ropy

Ekonomika Marek Miler, Nikita Poljakov, Ekonomika
Aktualizováno 10. 9. 2015 14:33
Firma oznámila investici v celkové hodnotě 8,5 miliardy korun. Nová jednotka umožní Unipetrolu zpracovávat ropnou surovinu na větší množství chemických produktů, které mají vetší marže. Stavět bude italská firma, která bude spolupracovat i s místními firmami.
Rafinerie Kralupy. Ilustrační snímek.
Rafinerie Kralupy. Ilustrační snímek. | Foto: Unipetrol

Praha - Unipetrol, největší česká petrochemická společnost ovládaná polským koncernem PKN Orlen, oznámil stavbu nové polyetylénové jednotky za celkem 8,5 miliardy korun. Potvrdily se tak informace Hospodářských novin, které také připomněly dřívější prohlášení generálního ředitele Unipetrolu Marka Switajewského, podle kterého se má jednat o největší investici v tuzemské petrochemii od roku 1989.

Nová jednotka, která by měla být dokončena na začátku roku 2018, umožní Unipetrolu zpracovávat ropnou surovinu na větší množství chemických produktů, které mají typicky vetší marže a jejich výroba je složitější a výnosnější než produkce benzinu a nafty. Polyetylén se používá k výrobě plastů nebo ve farmacii.

"Výstavba nové polyetylenové jednotky je klíčovým investičním projektem nejen z pohledu naší střednědobé strategie, ale také s ohledem na rozvoj celého českého petrochemického průmyslu, zejména díky rozsahu investice a nejmodernějším použitým technologiím," řekl při oznámení investice Switajewský.

"Tato investice posune Unipetrol mezi evropskou špičku v oblasti kvality produkce a současně zajistí vyšší bezpečnost a spolehlivost výroby. Jde také o jasné potvrzení našeho odhodlání o strategický rozvoj na českém trhu," řekl Marek Switajewský, předseda představenstva a generální ředitel Unipetrolu.

Unipetrol a jeho většinový vlastník, polský koncern PKN Orlen, čelili v minulosti kritice, že do renovace zařízení málo investují. Firma letos koupila minoritní podíly v České rafinérské a ovládá tak plně celou rafinérskou divizi. To podle analytiků také znamená, že potřebuje vybudovat nové zpracovatelské jednotky a soustředit se na produkty, které přinášejí největší zisk.

Smlouvu o výstavbě Unipetrol uzavřel s italskou firmou Technip. Práce na výstavbě nové polyetylenové jednotky by měly být zahájeny ve druhém čtvrtletí příštího roku, dokončení je naplánováno na první čtvrtletí roku 2018. Během některých etap výstavby bude na místě působit až 1000 pracovníků, většinu z nich Technip plánuje najmout z řad lokálních firem.

V tuto chvíli již na místě působí společnosti Metrostav a ČKD Praha DIZ, které provádí potřebné přípravné práce pro výstavbu samotné výrobní jednotky.

 

Právě se děje

Další zprávy