Unipetrol hlásí rekordní výsledek, vydělal přes tři miliardy

Václav Trejbal
23. 7. 2015 8:50
Společnosti pomáhá nízká cena surové ropy, která zvedá marže v petrochemii i rafinaci.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Archiv HN - Radim Beznoska

Praha - Tuzemský rafinérský petrochemický koncern Unipetrol vykázal ve druhém čtvrtletí letošního roku nejlepší výsledky za celou svou historii, když vykázal očištěný provozní zisk 3,7 miliardy korun (o 2,7 miliardy víc než loni ve stejné době) a čistý zisk 3,3 miliardy korun (o 6,8 miliardy víc než před rokem).

Tržby společnosti, která mimo jiné provozuje rafinerie v Kralupech a Litvínově a síť čerpacích stanic Benzina, vzrostly meziročně o procento na 32,5 miliardy korun.

K dobrým hospodářským číslům Unipetrolu přispěly velmi vysoké marže v segmentu rafinace a petrochemie, které společnosti pomáhají už od začátku roku. Maržím prospívá hlavně výrazný pokles cen surové ropy, jež v meziročním srovnání zlevnila zhruba o polovinu.

Společnost ve druhém čtvrtletí vlivem solidní poptávky ze strany čerpacích stanic a chemických závodů prodala 1,5 milionu tun rafinérských produktů. Díky tomu byla schopna vytížit své dvě rafinerie na velmi vysokých 95 procent a zpracovat 1,8 milionu tun surové ropy.

V probíhajícím čtvrtletí hodlá společnost vůbec poprvé vytížit rafinerie na 100 procent. "Zvýšenou produkci se nám podařilo prodat na trhu v České republice i v zahraničí," říká k rekordním číslům generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Marek Świtajewski.

V maloobchodě provozní zisk v mezikvartálním srovnání mírně klesl na 122 milionů korun. Tržní podíl sítě Benzina zůstal beze změny na 15,2 procenta. Navzdory relativně nízkým cenám benzinu a nafty u pump tak větší poptávka ze strany řidičů výrazné zlepšení výkonnosti tohoto sektoru nepřinesla.

Řidiči sice kupovali víc paliva, což přineslo 15 milionů korun zisku navíc oproti loňsku, jenže pumpám klesly marže, což společnosti sebralo 13 milionů korun. Tankující řidiči také na pumpách více utráceli za jídlo a další nepalivové položky. Benzina tak meziročně získala 15 milionů provozního zisku navíc.

Dále společnost navýšila prodané objemy rafinérských produktů o 29 procent, a to díky koupi třetinového podílu Eni v České rafinérské, která provozuje oba tuzemské zpracovatelské závody.

Díky slušnému přílivu hotovosti společnost předčasně splatila závazek dvou miliard korun vůči majoritnímu vlastníkovi PKN Orlen a na účtech jí ještě zbývají tři miliardy korun.

Akcie společnosti ve středu uzavřely na 185 korunách za kus. Od začátku roku posílily o 32 procent. Tržní kapitalizace Unipetrolu přesahuje 33 miliard korun. Majoritní vlastník PKN Orlen v koncernu drží 63 procent. Druhým největším akcionářem je skupina J&T s 23,7 procenty.

 

Právě se děje

Další zprávy