Největší firmy v Česku mají ve vedení jen třináct procent žen, zjistila studie

ČTK ČTK
16. 5. 2017 14:01
Na řízení a kontrole 250 společností s největším obratem se podílí 168 žen a 1181 mužů. Ukázal to index žen ve vedení za rok 2017, který sestavuje platforma Byznys pro společnost
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Ve vedení 250 firem s největším obratem v Česku připadá ženám 13 procent postů. Na řízení a kontrole společností a podniků se tak podílí 168 žen a 1181 mužů. Proti loňsku se zastoupení žen zvýšilo o půl procentního bodu. S rostoucí velikostí firem podíl žen na vedoucích pozicích klesá. Ukázal to index žen ve vedení za rok 2017, který sestavuje platforma Byznys pro společnost (BpS).

"Situace je více méně stagnující. Nezlepšuje se, ani se nezhoršuje. To není úplně dobrá zpráva. Čekali bychom, že díky různým aktivitám a debatám, které se vedou, se počet žen ve vedení velkých firem bude zvyšovat. Ani české elity se ale za tu otázku vlastně nepostavily. Vidíte to v politice, veřejném životě i byznysu," řekla šéfka platformy Pavlína Kalousová.

Platforma situaci v 250 firmách s největším obratem zjišťovala už potřetí. Zaměřila se i na banky. Do hodnocení zařadila také společnosti, které jsou jejími členy. Index vypovídá o složení dozorčích rad a představenstev akciových společností a o postech jednatelů a prokuristů u společností s ručením omezeným, a to ke konci loňského roku.

Ženy tvořily 15,8 procenta členů dozorčích rad. Meziročně podíl vzrostl o 0,7 procentního bodu. Aspoň jednu ženu ve vrcholových orgánech mělo 45,2 procenta posuzovaných firem. Jednu ženu mělo ve vedení 30 procent z 250 firem s nejvyšším obratem, dvě ženy pak desetina a tři ženy tři procenta firem.

Platforma také zjistila, že pokud žena dosáhne v podniku určitého vlivu, projeví se to ve vyšším podílu žen ve vedení. Když žena předseda radě, je zastoupení žen ve statutárních orgánech nejméně o osm procentních bodů vyšší než pod mužským řízením. Nejvyšší podíl žen ve vedení je v oboru nemovitostí, ubytování, stravování, pohostinství a vzdělávání, nejnižší při těžbě a dobývání surovin, ve veřejné správě a v oboru komunikací a informačních technologií.

Společnosti s ručením omezeným mají 21,6 procenta jednatelek. V posledních pěti letech se situace nemění. Nejvyšší zastoupení žen je ve firmách, které vznikly po roce 2010. Podle platformy u 27 000 společností v dozorčích radách tvoří ženy 37 procent a v představenstvech 17 procent členů. U největších firem je podíl žen nejnižší. Nejmenší je v podnicích s více než 5000 zaměstnanců.

Podle Kalousové nejsou ke změně situace v Česku radikální legislativní opatření třeba. "Je potřeba podporovat veřejnou debatu a ukazovat příklady, i dívat se analyticky na to, že když je ve vedení víc žen, může to mít pozitivní dopad na ekonomické výsledky. V západním světě je tato základní báze běžná, v ČR stále chybí," uvedla Kalousová.

Podle ministra pro lidská práva Jana Chvojky (ČSSD) k nastavení rovných pravidel může přispět vláda a Parlament v zákonech. Zmínil například horší uplatnění matek malých dětí či nižší výdělky žen. "Měli bychom řešit problém, že ženy jsou hůř odměňovány než muži. Je to i problém muže. Když jeho žena méně vydělává, je rodinný rozpočet nižší," podotkl Chvojka.

 

Právě se děje

Další zprávy