Muž a běloch ve vedení? Je to ohrožený druh a musí tvrdě pracovat, prohlásil šéf řetězce Tesco

ČTK ČTK
12. 3. 2017 8:00
Bělošští muži na vedoucích místech se stávají ohroženým druhem, protože firmy stále častěji upřednostňují ženy a příslušníky etnických menšin. Prohlásil to podle serveru BBC předseda správní rady britského řetězce Tesco John Allan na obchodní konferenci. Později však svá slova označil za žert.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

"Po tisíc let zaujímali všechna tato místa muži. Nyní se kyvadlo velmi výrazně zhouplo opačným směrem," prohlásil podle serveru BBC předseda správní rady britského řetězce Tesco John Allan na obchodní konferenci. "Pokud jste muž a běloch, jste ohrožený druh a musíte pracovat dvakrát tvrději," dodal.

Později uvedl, že svou poznámku nemyslel vážně.

"Hovořil jsem ke skupině začínajících členů správních rad, mezi nimiž byla řada žen, a chtěl jsem je nějak povzbudit, proto jsem v řeči použil barvitý obrat," řekl listu Guardian. "Měl to být humor, trocha nadsázky," dodal.

Chtěl prý svými slovy vyjádřit, že nyní je ta správná doba pro ženy a příslušníky etnických menšin, kteří se chtějí v podnikatelském sektoru prosadit.

Allan se rovněž označil za velkého zastánce větší pestrosti ve vedení podniků a litoval, že jeho výroky vzbudily opačný dojem. Agentura Reuters nicméně upozornila, že ve dvanáctičlenné radě společnosti Tesco jsou pouze tři ženy a že všichni členové rady jsou běloši.

Na některé věci jsme dnes citlivější, takové banální spojení jako polonahá baba a pivo už začíná být za hranou dobrého vkusu, říká Vilém Rubeš. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy