Největší filantropy neurčuje darovaná suma

Michal Růžička
20. 4. 2011 11:48
Mecenáš nelze posuzovat podle sumy, kterou přispěli, ale podle
25 největších světových filantropů.
25 největších světových filantropů. | Foto: CSR Fórum

Praha - Pohled na žebříček 25 nejefektivnějších světových filantropů je z české perspektivy zajímavý především z důvodu, o němž se u nás příliš ani nepíše ani nemluví.

Nemá smysl srovnávat sumy peněz manželů Gatesových, plynoucí do veřejně prospěšných projektů, s příspěvky sice bohatých, ale přesto tuzemsky bohatých českých mecenášů.

Rovněž nemá smysl příliš zdůrazňovat planetární rozsah bohulibých činností některých jmen ze světové pětadvacítky. Buďme realisty.

To by ale mohlo být inspirativní kdekoli na zeměkouli, je energie, která z každého muže či ženy, řadící se k nejvlivnějším filantropům světa, vyzařuje. Ti lidé opravdu chtějí měnit svět k lepšímu, ti lidé tomu opravdu věří, ti lidé věnují všem prospěšným projektům nejen peníze, ale opravdové osobní nasazení.

Nechceme se kteréhokoli českého mecenáše nebo byznysmena, jenž se rozhodl věnovat své peníze na veřejně prospěšné účely, dotknout. Ale rozdíl mezi světovou pětadvacítkou a českým prostředím spočívá zatím především v tom, že u nás chybí onen osobní závazek, ono přirozené, důvěryhodné vůdcovství: "Měním svět, protože si myslím, že je to správné. Jdu příkladem. Pracuji."

Samozřejmě, česká společnost se vyvíjí po prožitých totalitách jen velmi pomalu. Úspěchem bezpochyby je, že se v posledních letech výrazně proměnil jak vztah veřejnosti ke společenské odpovědnosti, tak i postoje byznysu k udržitelnosti. Lídři českého byznysu zakládají školy, nadační fondy, darují osobní peníze na různé veřejně prospěšné projekty. Do světového rozměru chybí poslední krok. Nejen věnovat prostředky, ale pomoci měnit svět osobně. Využít ve prospěch celku to, co jsem se naučil v byznysu. Vést.

I v České republice se v posledních letech často mluví o tom, že by lídři zdejšího byznysu měli jít společnosti příkladem. Obvykle se tato slova říkají v souvislosti s korupcí, se žabomyšími spory politiků, s nekoncepčností státní správy, s pociťovanou absencí hodnot.

Všeho toho je třeba, jenže to má háček. Jednak býváme netrpěliví a chceme všechno hned, a pak, neklademe až příliš často na byznys to, co by měl v prvé řadě vyřešit stát?

Češi se mění. Ale pomalu

V každém případě, oblast veřejně prospěšných skutků je v souvislosti s tzv. odpovědným leadershipem ideálním prostředím, v němž by čeští byznysmeni mohli nalézt své další osobní uplatnění. Pokud se vrátíme k příběhům 25 filantropů, kteří změnili a ještě budou měnit svět, i oni přirozeně prošli různými stádii; i oni nejprve poukazovali finanční prostředky, které měly pomoci vyřešit akutní problémy, a až později se propracovali ke strategičtějším projektům.

Nakonec, je zde ještě jedna důležitá inspirace. Týká se manželů Gatesových, kteří si podle tvůrců žebříčku zasloužili první místo. Důvod? Pochopili, píší porotci, že skutečné změny se dá dosáhnout pouze v koordinaci s ostatními filantropy.

Nepřipadá vám, že se podobná koordinace, týkající se ovšem nejen filantropů, ale i neziskových organizací, podobá v Česku často spíše jakémusi boji o peníze?

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Sekce chce informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy