Nechám si to spočítat, vzkázal Mládek k limitům z Jiřetína

ČTK ČTK
18. 3. 2015 16:51
Ministra průmyslu překvapilo, o jak velké území jde a že by byla zasažena i část Litvínova. Vláda by měla o prolomení, či neprolomení limitů rozhodnout do konce června.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Horní Jiřetín (Mostecko) - Rozhodnutí o prolomení limitů těžby bude mimo jiné záviset i na tom, zda se ukáže, jestli se těžba za limity vyplatí. Ministerstvo průmyslu a obchodu si proto v těchto dnech nechává zpracovávat nezávislou studii. Novinářům to po dnešní návštěvě Horního Jiřetína na Mostecku řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

"Chceme si udělat nezávislý názor na to, zda těžba bude v případě prolomení limitů rentabilní," uvedl ministr, který zopakoval, že je pro variantu, která by znamenala i částečné bourání Horního Jiřetína.

"Předložil jsem panu ministrovi přímé důkazy toho, že podle našeho názoru nemůže být těžba rentabilní," řekl novinářům jiřetínský starosta Vladimír Buřt (SZ). Opak tvrdí těžaři.

Firma nabízí vybudování nové obce

Těžařská firma Severní energetická obnoví veřejnou nabídku na odkoupení nemovitostí v Horním Jiřetíně. "Dáme nabídku do aktuálnější podoby," řekl na tiskové konferenci v Mostě ředitel společnosti Petr Kolman. Ministr uvedl, že nabídka by měla být jednoduchá. "Aby každý věděl, že dostane například skutečně dvojnásobek odhadní ceny," uvedl Mládek.

Podle Kolmana nabízí Severní energetická také výstavbu nové obce. "Kdo bude chtít stavět individuálně, dostane za objekt zhruba dvojnásobek a půl milionu korun k tomu," upřesnil Kolman. Možností, kde vystavět novou obec, je podle něj na Mostecku mnoho.

Ministr dnes jednal se starostou Hory sv. Kateřiny Lukášem Pakostou. Právě jeho nedávné vyjádření o tom, že v případě prolomení limitů bude samospráva zvažovat připojení k Německu, Mládka prý vyprovokovalo k cestě do obcí nad Litvínovem. "Vyjasnili jsme si, že to byl jen způsob, jak upozornit na problémy v obcích, které by v případě prolomení limitů přišly o nejrychlejší silniční spojení s Mostem," uvedl Mládek.

V Horním Jiřetíně si Mládek prohlédl podrobné mapy oblasti. "Co je pro mě trochu nové, je velikost toho území, které, byť nepřímo, bude eventuálně zasaženo tím rozhodnutím. On to zdaleka není jen Horní Jiřetín, ale také město Litvínov," řekl ministr.

Litvínov dnes ministr nenavštívil, což rozhněvalo starostku Kamilu Bláhovou (ANO). Mládek připomněl, že byl v Litvínově před rokem. "Já samozřejmě někdy v budoucnu do Litvínova zajedu," uvedl.

Více času pro lobbing?

Vláda by měla o prolomení, či neprolomení limitů rozhodnout do konce června. Původně ministři plánovali, že o energetické koncepci, a tedy i limitech rozhodnou do března. Vláda si ale vzala čas na další analýzy. Buřt míní, že posun nahrává zastáncům prolomení limitů, kteří získali čas na to, aby mohli lobbovat a ovlivnit ministry, poslance a další politiky.

Pokud vláda v létě rozhodne prolomit územní limity těžby, bude podle Mládka následovat několikaletý schvalovací proces. "Obávám se, že by se do sedmi let, jak si přejí těžaři, jeho ukončení nestihlo," uvedl Mládek, který doplnil, že dnes mu byl poprvé předložen návrh Severní energetické na to, aby poloviční podíl společnosti převzal stát. "Budeme se návrhem zabývat," řekl ministr.

Kolem případného prolomení limitů se v posledních týdnech rozpoutala ostrá diskuse. Ministerstvo průmyslu zpracovalo čtyři varianty, jak s limity stanovenými v roce 1991 dále nakládat. Vedle jejich úplného prolomení, úplného zachování, nebo uvolnění pouze v dole Bílina je ve hře také varianta posunutí limitů v Bílině a částečně i v dole ČSA, kde těží Severní energetická.

 

Právě se děje

Další zprávy