Můj kolega robot. Nahlédli jsme do megaskladu Amazonu, kde lidé už nestačí

Amazon v USA.
Společnost však odmítá, že by roboti měli na skladech nahradit lidský faktor. Flexibilita, intuice a úsudek jsou podle Mikell Taylorové, hlavní vedoucí Amazon Robotics, faktory, o kterých si roboti mohou "nechat jen zdát". "Je potřeba vzít v potaz, že roboti jsou jen stroje. Rozbíjí se," říká Taylorová. Zároveň dodává, že nasazení robotů vytvořilo nová pracovní místa. Podle Amazonu se jedná až o 700 nových pozic. Je však zřejmé, že tito roboti jsou schopní plnit úkoly efektivněji než lidé.
Na první pohled totožný robot, Robin, debutoval již před více než rokem a ve skladech Amazonu funguje již kolem tisíce jeho kopií. Stejně jako Sparrow je určený k přesunu předmětů. Robin však manipuluje již se zabalenými balíky připravenými k odeslání. Odpadá tak náročnost s rozpoznáním složitých tvarů a jejich následným uchopením. Robin tak operuje s patnácti typy balení, které Amazon využívá.
V loňském roce se v Amazonu celosvětově protočilo zhruba pět miliard balíčků, to je více než 13 milionů kusů denně. U 75 procent z nich se na určitém procesu zpracování a doručení podíleli právě roboti.
Budoucnost si společnost Amazon slibuje také v doručování balíčků pomocí dronů. Přestože má celý projekt zpoždění a zažil několik vzestupů i pádů, především kvůli legislativě, pokračuje. Drony unesou balíčky o hmotnosti maximálně 2,5 kilogramu a zásilku mají zákazníkům v oblasti distribučního centra doručit do hodiny po objednání. Lidé v oblasti Lockefordu v Kalifornii a College Station v Texasu by měli být prvními, kteří drony MK27-2 uvidí nad svými hlavami. Podle společnosti by se to mělo stát ještě letos.
Foto: Aktuálně.cz / Aneta Řezníčková
Aneta Řezníčková Aneta Řezníčková
Aktualizováno 19. 6. 2023 14:19
Internetový prodejce Amazon zprovoznil v Kojetíně na Přerovsku své nové robotické distribuční centrum, ve kterém plánuje zaměstnat až 2000 pracovníků. Jde sice už o druhé centrum tohoto gigantu v Česku, podle vedení firmy se však pyšní nejmodernější robotickou technologií. Na to, jak roboti pro Amazon pracují, se redakce Aktuálně.cz podívala přímo v USA.
 

Právě se děje

Další zprávy