Mýtné za letošní rok vynese víc, než se čekalo

mch
4. 11. 2007 18:42
Mýtné by mohlo vynést až o miliardu víc.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Mýtné na českých dálnicích zřejmě státu vynese víc peněz, než se původně očekávalo. Podle odborníků by příjmy mohly překročit pět a půl miliardy.

Informaci jako první přinesl zpravodajský server České tiskové kanceláře ceskenoviny.cz.

O nárůstu výnosů z mýtného svědčí bilance za měsíc říjen, kdy se za jeden měsíc vybralo přes půl miliardy korun.  Původně se počítalo, že do rozpočtu dopravy přibude z mýtného 4, 6 miliardy korun. Do začátku listopadu se ale vybralo téměř 4,7 miliardy korun.

Někteří analytici se shodují na tom, že za vyššími výnosy stojí nárůst nákladní přepravy, který souvisí s růstem ekonomiky.

"Ekonomice se daří, daří se zahraničnímu obchodu, a s tím souvisí přeprava zboží," řekl serveru analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil. "Ke konci roku ještě budou poměrně silné měsíce, přeci jenom před Vánoci se toho zboží vozí poměrně hodně," dodal.

Foto: Ondřej Besperát

Děkan dopravní fakulty ČVUT Petr Moos se domnívá, že se na zvýšených výběrech projevuje jak celoevropská prosperita, tak zvýšené investice v zemích východní Evropy. "Roste i Slovensko a ze západní Evropy to jde všechno přes nás," řekl pro server ceskenoviny.cz Moos.

Ze sumy, které mýtné vydělá, je ale třeba odečíst dvě miliardy, které stát odevzdá firmě Kapsch. Je totiž třeba odečíst první splátku za systém a také poplatky za služby spojené s jeho provozem.

Elektronické mýtné se v Česku vybírá od začátku roku 2007 od kamionů a autobusů nad 12 tun. Silniční dopravci platí průměrnou sazbu 4,05 koruny za kilometr. Od roku 2009 by zřejmě měly za jízdu na dálnici platit i vozy od 3,5 tuny, tedy malé nákladní vozy.

 

Právě se děje

Další zprávy