Kuťa, štola i kapustnica. Nahlédněte do štědrovečerní tabule cizinců v Česku

ada ada
24. 12. 2018 16:23
V Česku dlouhodobě pobývá téměř 530 tisíc cizinců, ukazují aktuální data Českého statistického úřadu. Většina národností má na Vánoce specifické stravovací návyky, které dodržují i mimo svou rodnou zem. Jiní Vánoce neslaví vůbec, ale přizpůsobují se zdejším zvykům. Jakou štědrovečerní tabuli volí ty nejpočetněji zastoupené národnosti u nás?
Foto: Globus

České Vánoce nejsou jen o kaprovi

I Češi s jídlem rádi expertimentují, přestože českým Vánocům stále dominuje kapr. V minulém roce se podle Českého rybářského svazu vylovilo 1,8 milionu kaprů a zhruba tři čtvrtě z nich se snědlo právě o Vánocích.

K bramborovému salátu si ale Češi dají i kuřecí nebo vepřové řízky a také vinnou klobásu. "Vinná klobása z vepřového masa okořeněná bílým vínem, bílým pepřem, muškátem a citronem naplněná do skopového střívka má své vyznavače po celé republice," doplňuje řetězec Globus.

Některé české rodiny preferují na vánočním stole francouzskou specialitu - hlemýždě. "U nás jsou šneci jako hlavní chod Štědrovečerní večeře tradicí starou desítky let a moc nám chutnají," popisuje čtenářka Aktuálně.cz Tereza Tichá z Prahy, kterou k rodinné tradici přivedli její rodiče a je zase jejich rodiče. V obchodech lze pořídit plechovku s naloženým hlemýždím masem.

Po hlavním chodu, který doplňuje ještě polévka - hrachová, čočková či rybí - většinou následuje cukroví a oblíbené jednohubky naslano i nasladko.

 

Právě se děje

Další zprávy