Koupíme si zakázku. Stavební firmy mají zápornou marži

ČTK Kateřina Vokurková ČTK, Kateřina Vokurková
27. 8. 2013 14:04
Analýza: Ceny staveb klesly od roku 2008 téměř o čtvrtinu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Panel Plus/ Jaroslav Hejzlar

Praha - Realizační cena staveb v Česku - tedy cena, za kterou firmy získávají zakázky - v posledních pěti letech klesla téměř o čtvrtinu. Firmy musí navíc kvůli konkurenčnímu boji některé své zakázky dotovat, a jejich marže je tak záporná.

Tlak na ceny má značný vliv na kvalitu odvedené práce, v mnoha případech může firmy přivést ke krachu.

"Na trhu je příliš mnoho firem a malé množství zakázek, o něž se tvrdě soutěží. Z toho pak plynou nízké a někdy až dumpingové ceny, které decimují celý sektor," přibližuje současný stav Kvartální analýza českého stavebnictví, kterou zveřejnila výzkumná společnost CEEC Research ve spolupráci s poradenskou firmou KPMG Česká republika na Setkání lídrů českého stavebnictví.

Podle 96 procent generálních ředitelů sta největších českých stavebních firem ovlivnil propad cen hlavně marže firem.

"Ty se oproti období před krizí výrazně snížily, v některých případech se dostaly i do záporu, což znamená, že některé firmy své zakázky dotují," uvádí autoři analýzy.

Nový termín

"Na trhu se objevil možná ne úplně nový termín, zato ale se zcela novým významem: ´Zakázku jsme si koupili´. Což nemá nic společného s korupcí, ale s tím, že pro získání zakázky musela firma nabídnout takovou cenu, která je nižší než náklady nutné k její realizaci, a rozdíl pak firma reálně doplatí," uvádí ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Firmy zakázky, jejichž náklady jsou vyšší než dohodnutá cena, financují podle analýzy z jiných ziskovějších zakázek. "Případně, pokud je nemají, financují vše ušetřeným ziskem z minulých let nebo, v horším případě, bankovním úvěrem," tvrdí analýza.

Intenzivní tlak na cenu může být pro řadu firem likvidační. "Určitě pozoruji jednu až dvě velké společnosti, které už podle mého názoru strunu cenové politiky natáhly příliš a je jen otázkou času, kdy to zlomí vaz jim samotným," obává se ekonomický ředitel společnosti Viamont DSP Luboš Tomášek.

Kvalita stavebních prací klesá

Realizace zakázek za výrazně sníženou, někdy až dumpingovou cenu, se projevují také v kvalitě prováděných prací. Přibližně každá čtvrtá stavební firma připouští, že řadu zakázek realizuje tak, aby výsledná stavba byla funkční a uživatelsky bezproblémová, ale jen po dobu záruky.

Cenový tlak firmy částečně předávají i na subdodavatele. Ti však na rozdíl od nich již nemají možnost tento tlak přenést dál a kvalita jejich prací se taktéž snižuje. Nárůst problémů se subdodavateli zaznamenala téměř polovina stavebních firem.

"To ukazuje na významný potencionální problém do budoucna," uvádí se v analýze.

Více než polovina stavebních firem také přiznává, že do své nabídky nyní nezahrnují dříve obvyklou rezervu na pokrytí nečekaných nákladů. Na druhou stranu si ředitelé stavebních firem stěžují, že nekvalitní a nedostatečně detailní stavební dokumentace od investora vede až ve 44 procentech případů ke vzniku takzvaných vícenákladů.

Krize bude pokračovat

Podle analýzy se tuzemské stavebnictví v první polovině roku propadlo o 12,7 procenta. Jedním z hlavních důvodů byl nedostatek privátních i veřejných zakázek. Za ještě vetší problém však firmy podle analýzy považují přílišnou byrokracii a absenci dlouhodobé strategie segmentu stavebnictví. 

"Neexistuje žádná střednědobá, natož pak dlouhodobá koncepce státu pro investiční rozvoj. Vše se děje ve vlnách, nekoncepčně, krátkodobě, nahodile," kritizuje nečinnost státu generální ředitel firmy Trigema, Marcel Soural.

Oživení se podle analýzy neočekávají ani v následujících měsících. Ještě v lednu stavební firmy očekávaly pokles segmentu o 4,7 procenta. Revidovaný výhled ale předpokládá celoroční pokles o 7,4 procenta.

"Návrat k růstu patrně nepřijde ani v roce 2014. Snižování výkonu bude naopak pokračovat, a to o dalších zhruba 2,7 procenta," tlumočí výhled stovky tuzemských stavebních firem ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Pozvolna by ale podle některých mohlo dojít k obratu. "Domnívám se, že nejhorší již české stavebnictví překonalo a očekávám pozvolný růst v dalších pěti až sedmi letech. A to o tři až pět procent za rok," věří v oživaní trhu finanční ředitel společnosti CTP Radek Zeman.

České stavebnictví se již pět let nachází v krizi. Zatímco ještě v roce 2008 dosáhla stavební produkce 547,5 miliardy korun, za celý loňský rok se prostavělo 424 miliard korun. Od roku 2009 celkem české stavebnictví kumulativně přišlo o 277 miliard korun.

Nedostatek peněz již způsobil krach prvních stavebních firem. Zatímco ještě v roce 2008 na českém trhu působilo 767 společností s více než 50 zaměstnanci, loni jich bylo už jen 603. I to je důvodem dumpingových cen, které naopak nahrávají investorům.

 

Právě se děje

Další zprávy