Klienty pojišťoven má ochránit regulace provizí, změny už podepsal Zeman

ČTK ČTK
6. 9. 2016 13:40
Stát chce omezit praktiky některých zprostředkovatelů, kteří předčasně ukončují smlouvy a nahrazují je novými, přestože na tom klienti prodělají.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha – Výplaty provizí pojišťovacím zprostředkovatelům při výpočtu takzvaného odkupného u pojistných smluv budou regulovány. Vyplývá to z novely zákona, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman.

Provize by měly být rozloženy do pěti let, jejich výši novela zákona neomezuje.

Podle dosavadního zákona provize regulovány nejsou. Pokud zprostředkovatel dostane část provize jako zálohu a pojišťovací smlouva předčasně skončí, bude muset také poměrnou část této provize vrátit.

Vláda chce touto úpravou omezit negativní jevy na současném trhu pojištění. Jde hlavně o časté ukončování pojistných smluv a uzavírání nových smluv v prvních letech pojištění. Vede to k nízké hodnotě takzvaného odkupného, které klient obdrží při předčasném ukončení pojištění, kde se tvoří finanční rezerva. Jde hlavně o investiční životní pojištění nebo kapitálové životní pojištění.

Pojišťovny vnímají podle České asociace pojišťoven vládní novelu jako férové řešení, které motivuje zprostředkovatele k dlouhodobé péči o klienta a chrání jeho zájmy. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) řekl při projednávání v Senátu, že návrh je kompromisním výsledkem dlouhých debat, které se ohledně odměn zprostředkovatelů vedou již několik let.

Ředitel právního oddělení poradenské firmy Partners Vít Mikolášek však již dříve řekl, že celá regulace pravděpodobně neodstraní z trhu takzvané přepojišťování, jen ho oddálí. Přinese podle něj jen klid pojišťovnám, které získají jistotu, že se jim v případě zániku pojistné smlouvy vrátí vyplacená odměna.

 

Právě se děje

Další zprávy