Kdo je nejbohatší Češka Renáta Kellnerová: Věnuje se charitě, vzdělávání, ale i koním

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
6. 10. 2021 11:56
Čtyřiapadesátiletá Renáta Kellnerová se po úmrtí manžela Petra Kellnera stala správkyní jeho pozůstalosti. Dědické řízení sice zatím nebylo uzavřeno, očekává se ale, že zůstane většinovou majitelkou společnosti PPF i po jeho vypořádání. Vedle toho se Kellnerová dlouhodobě věnuje charitě i vzdělávání. Podívejte se na profil ženy, která aktuálně stojí v čele žebříčku nejbohatších Čechů a Češek.
Foto: Jakub Plíhal

Kontroverze PPF

Kellnerovy podnikatelské aktivity vzbuzovaly i kritiku, například když loni v říjnu PPF převzala mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), která v Česku vlastní televizní skupinu Nova. Podle některých odborníků ji chtěl Kellner získat i kvůli mediálnímu vlivu. Firma, a potažmo tedy i Kellner také často čelili kritice za příliš úzké vazby na Čínu a Rusko.

Často se také diskutovalo o Kellnerových vztazích s politiky, a to zejména v souvislosti s angažmá PPF v Číně. Kellner, případně jeho nejbližší spolupracovníci, opakovaně doprovázel prezidenta Miloše Zemana při jeho návštěvách Číny.

Kellner byl například se Zemanem u tamního prezidenta Si Ťin-pchinga v roce 2014. Zeman se poté z Číny vracel letadlem pronajatým společnostmi PPF a J&T místo vládním speciálem, což vzbudilo kritiku. Na jaře 2019 pak Kellner osobně jednal s tehdejším předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS), když se zmiňoval čínský vliv na bezpečnost telekomunikačních sítí.

On-line deník Aktuálně.cz také přinesl kauzu, ve které se PPF snažila prostřednictvím komunikační agentury a některých médií ovlivnit české veřejné mínění ve prospěch čínského komunistického režimu.

 

Právě se děje

Další zprávy